Franța: Recunoaşterea teritoriilor separatiste de către Rusia este o agresiune fără arme

Franța: Recunoaşterea teritoriilor separatiste de către Rusia este o agresiune fără arme

Recunoaşterea de către Moscova a teritoriilor separatiste din estul Ucrainei ar echivala cu o ”agresiune fără arme”, a avertizat marţi seara şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, după un apel în acest sens al deputaţilor ruşi, relatează AFP.

”Ar fi o situaţie imposibilă, o formă de agresiune fără arme şi de dezmembrare fără arme a unităţii şi integrităţii Ucrainei. Ar fi o atingere la suveranitatea Ucrainei”, a declarat el în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Adunării Naţionale.

Duma de Stat de la Moscova a votat marţi un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, a anunţat preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin.

ADVERTISING

Președintele american Joe Biden a făcut marți seara o declarație la Casa Albă în care a avertizat direct Rusia că va suferi consecințe dezastruoase dacă va merge până la capăt și va ataca Ucraina.

Declarația lui Biden a fost anunțată cu doar câteva ore înainte, nu era în programul președintelui american la începutul zilei. Ea vine în contextul în care serviciile de informații americane avertizaseră de săptămâna trecută că miercuri Rusia planifică să invadeze Ucraina, și unele surse din presa externă au spus că atacul va avea loc în această noapte, la ora 03:00.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Biden le-a transmis rușilor că nu sunt inamicii americanilor și s-a arătat convins că cel mai probabil nici nu-și doresc să provoace suferința războiului ucrainenilor, popor cu rădăcini comune. Președintele SUA a reiterat și că soldații americani nu vor fi trimiși în Ucraina, însă SUA va apăra ”fiecare centimetru din teritoriul NATO”, amintind de planurile continue de consolidare a Flancului Estic, din care face parte și România.

El a avertizat Rusia să nu conducă nici atacuri de alte natură, cum ar fi cele cibernetice, în contextul în care cu doar câteva ore în urmă site-ul Ministerului rus al Apărării și cele ale unor bănci au fost ținta hackerilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇