Duma din Rusia îi cere lui Putin să recunoască republicile separatiste Doneţk și Luhansk

Duma din Rusia îi cere lui Putin să recunoască republicile separatiste Doneţk și Luhansk

Duma de Stat din Rusia a votat, marți, două rezoluții privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Doneţk și Luhansk, din estul Ucrainei, care sunt cauza unui conflict sângeros între ucraineni si separatișii proruși, soldat pânâ acum cu peste 10.000 de morți.

Una dintre rezoluțiile votate de parlamentarii ruși îi este adresată direct președintelui Vladimir Putin, căruia i se cere să recunoască „imediat” independența celor doua autoproclamate republici separatiste, numite împreună regiunea Donbass, arată Euronews.

ADVERTISING

Cea de a doua moțiune este adresată Ministerului de Externe și altor structuri guvernamentale, pentru „studiu și analiză”.

”Deputații Dumei de Stat consideră că recunoașterea Republicii Populare Doneţk și a Republicii Populare Luhansk se justifică inclusiv la nivel moral. În ultimii ani, acestea au devenit state democratice, iar structurile de putere au fost legitimate prin voința poporului”, a declarat Viacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Dumei de Stat.

El a susținut că recunoașterea celor două regiuni separatiste „va pune bazele pentru garantarea securității și a protecției locuitorilor republicilor de amenințările extrene, dar și pentru întărirea păcii mondiale și a stabilității regionale, în acord cu scopurile și principiile Cartei ONU și va iniția procesul de recunoaștere internațională a celor două state”. Pentru moment, acestea nu sunt recunoscute de nimeni.

ADVERTISING

Volodin nu a ratat ocazia pentru a acuza autoritățile de la Kiev de încălcarea „drepturilor și libertăților” locuitorilor celor două regiuni și orchestrarea unei „blocade economice complete” în zonă.

Anunțul vine în ziua în care cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vine la Moscova, pentru a discuta cu Putin despre situația din Ucraina. Tot astăzi Rusia a arătat că trupele de la frontiera Ucrainei pot fi rechemate la bazele lor, iar Kremlinul și-a arătat deschiderea către negociere.

Din informațiile SUA, miercuri ar fi urmat să înceapă invazia în Ucraina, deci cel mai probabil astăzi vedem ce doresc rușii, de fapt, în schimbul păcii, la ultima strigare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇