Rusia dă primele semne privind detensionarea: Trupele de la granița cu Ucraina pot să și plece cum au venit

Rusia dă primele semne privind detensionarea: Trupele de la granița cu Ucraina pot să și plece cum au venit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rușii au dat marți primele semne privind reducerea tensiunilor generate de situația de la frontierele Ucrainei. În ziua în care Vladimir Putin îl primește la Moscova pe Olaf Schlz, cancelarul Germaniei, armata rusă anunță primele retrageri de trupe de la granița cu Ucraina, iar Kremlinul spune că este deschis la negocieri.

Pe de altă parte, cele mai noi informații ale britanicilor arată că Rusia trimite în continuare militari în această zonă fierbinte. Premierul Boris Johnson a catalogat situația ca fiind „foarte, foarte periculoasă”.

ADVERTISING

Britanicii estimează că încă 14 batalioane ruse a câte 800 de soldați fiecare sunt în drum spre Ucraina, pentru a se alătura celor 100 de batalioane adunate deja la frontiera cu țara vecină, scrie The Guardian.

Chiar dacă oficialii occidentali nu cred că Putin a luat încă decizia finală privind invadarea Ucrainei, iată că se adună peste 150.000 de militari ruși la frontieră.

Situația este atât de gravă încât premierul Marii Britanii și-a întrerupt marți vizita în nord-vestul Angliei pentru a conduce o reuniune a Comitetului de Urgență Cobra.

ADVERTISING

Aceasta deși Johnson vorbise luni noapte cu Joe Biden și concluzia a fost că „mai este încă timp pentru diplomație”. Cei doi lideri au mai stabilit că SUA și Marea Britanie nu vor trimite trupe în Ucraina, însă orice mișcare greșită a lui Putin se va transforma într-o criză de proporții pentru Rusia.

Putin arată că îi ia în serios doar pe nemți

Înaintea întâlnirii programate marți între cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, iată că Rusia anunță retragerea unor trupe de la granița cu Ucraina, după ce acestea și-ar fi îndeplinit misiunea.

ADVERTISING

Unităţile din regiunile militare din sud şi vest se vor întoarce astăzi în garnizoane, pe cale feroviară şi rutieră, după ce şi-au dus la îndeplinire sarcinile”, a declarat Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.

Însă exercițiile militare continuă, cu „militari din toate districtele, toți parașutiștii și toată flota” Rusiei, a mai spus el.

Și Kremlinul a trimis un semnal interesant, în marja vizitei liderului german la Moscova:

„Ucraina este doar o mică parte a problemei, este o parte a unei chestiuni mai ample a garanţiilor de securitate pentru Rusia şi, desigur, preşedintele Putin este dispus să negocieze”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a reacționat spunând că țara sa așteaptă dovezi privind retragerea trupelor ruse de la frontieră. „O vom crede când o vom vedea”, a transmis ministrul.

Rusia are la granița cu Ucraina peste 60% din forțele terestre, așa că ucrainenii au nevoie de niște dovezi serioase privind retragerea trupelor ruse, ceva mai mult decât un film în care se văd două tancuri care întorc și pleacă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇