Strategia de apărare a Ucrainei în cazul unei invazii rusești

Vladimir Putin a ridicat foarte mult miza conflictului, ajungând într-un punct în care are mai multe șanse să piardă decât să câștige. Kievul e un oraș greu de cucerit, susțin experții militari.
Strategia de apărare a Ucrainei în cazul unei invazii rusești
  • Rusia continuă să se pregătească de război, anunță oficialii americani.
  • Mai mulți lideri europeni se vor întâlni cu Putin într-o încercare de ultimă oră pentru detensionarea situației.
  • Strategii din Ucraina spun că 160.000 de militari ruși sunt insuficienți pentru o invazie de proporții.
  • Kievul e un oraș greu de cucerit, dar și mai greu de păstrat, anunță experți în apărare.

Invazia trupelor rusești asupra Ucrainei se poate produce oricând  în următoarele zile. Nivelul ridicat de alertă, publicat și de Ministerul de Externe din România, cod roșu,  nu exclude posibilitatea escaladării crizei în orice moment.

De asemenea, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că din punct de vedere militar “lucrurile se dezvoltă în mod constant, oferindu-i-se lui Putin tot mai multe oportunități” de atac. Acesta a adăugat și că Statele Unite au surse bune de informații în Rusia.

Deși autoritățile de la Moscova au dat asigurări că nu planifică nicio invazie, în tot acest timp au adus armament și militari, pregătind o acțiune militară pe trei fronturi, arată multiplele imagini din satelit.

ADVERTISING

“Conform nivelului de alertă actual, MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina și manifestarea unei atenții deosebite”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului de Externe. 

“Totodată, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat”, conform sursei citate.

“De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Donețk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă”, precizează comunicatul.

Frustrarea Rusiei

Decizia de a ataca Ucraina e una complicată din perspectiva lui Putin. 

Declanșarea unui conflict e efectul unei lungi planificări, dar desfășurarea și, mai ales, finalul acestuia sunt greu de prevăzut.

Liderul de la Kremlin, prin invazie, va pune în mișcare un șir lung de reacții pe care nu le va mai putea controla.

Riscul de a pierde e unul real.

Joint Russia-Belarus military drill to start amid
Convoi cu sisteme de rachete S-400 și Pantsir-S, pe teritoriul Belarus, pentru un masiv exercițiu militar alături de Rusia - Foto: Hepta.ro

“Frustrarea Rusiei nu se referă doar la extinderea NATO: Moscova vede precedentul progresului democratic atât în Ucraina, cât și în Georgia ca pe-o amenințare directă la adresa regimului său autoritar”, a scris Natia Seskuria, expert în Consiliul de Securitate al Georgiei, o țară atacată de Rusia în 2008.

Într-o intervenție la BBC, ambasadorul Ucrainei la Londra a declarat că există posibilitatea ca țara sa să nu mai adere la NATO în schimbul găsirii unei soluții de compromis cu Rusia.

Kremlinul a aplaudat rapid această declarație, dar după câteva ore, diplomatul ucrainean și-a nuanțat intervenția, care n-a fost susținută de președintele Volodimir Zelenski.

Astfel de ieșiri publice pot fi mesaje diplomatice care să testeze limitele negocierilor, să deschidă noi canale de comunicare, dar să ofere și o cale de ieșire pentru Putin, în cazul că-și dorește așa ceva.

Rușii au un număr insuficient de trupe pentru a cuceri întreaga țară

Dacă despre trupele rusești s-a scris mult în ultimele zile, de exemplu, unde sunt plasate și strategia de a deschide trei fronturi în cazul unui atac - nord, sud și estul Ucrainei, despre pregătirile de apărare ale Kievului s-a vorbit mai puțin.

La granița Ucrainei, au fost aduşi în jur de 160.000 de soldați ruși, cu personal auxiliar. 

InfoUpdate

Conform experților militari de la Kiev, acest număr de trupe e insuficient pentru a cuceri o țară ca Ucraina și pentru a controla capitala, o metropolă cu trei milioane de locuitori.

În ultima confruntare din Al Doilea Război Mondial, asaltul SUA asupra insulei Okinawa, Japonia, americanii au folosit peste 200.000 de militari pentru a cuceri un teritoriu de 1.200 de kilometri pătrați. Ucraina are 603.000, iar Kievul 839.

Doar comparând aceste date, se observă că trupele rusești sunt insuficiente pentru a cuceri întreaga țară.

“Pentru a captura nodurile de comunicații – aeroporturi, gări, poduri – Rusia trebuie să folosească trupele sale tactice aeropurtate din unitățile de asalt, care pot fi neutralizate de forțele de securitate și apărare existente acum în Ucraina. Dar nici măcar aceste acțiuni nu au sens fără punerea în mișcare a Gărzii Naționale a Rusiei și a unităților militare generale pentru a menține teritoriul ocupat”, se arată într-un studiu realizat de Centrul de Strategie pentru Apărare din Ucraina.

Kievul, greu de cucerit

“O astfel de ofensivă va fi foarte lentă, deoarece va fi necesar să treacă printr-un sistem de apărare pe mai multe nivele dezvoltat de Comandamentul Operațional Nord, la 100 de kilometri de graniță”, se precizează în documentul citat.

“În plus, Kievul este foarte greu de izolat din cauza topografiei sale complexe, fiind un oraș căruia i se vor alătura grupuri de rezistență din toată Ucraina. Acest lucru va face imposibil ca inamicul să dețină capitala pentru o lungă perioadă de timp și, în consecință, această realitate va influența puternic decizia de a declanșa o ofensivă asupra orașului”, se mai arată în studiul centrului de strategie.

Suplimentar mai există două avantaje subliniate de document, unul în care se arată că, spre deosebire de 2014, când Rusia a invadat Crimeea, acum populația locală nu mai e de partea agresorului, iar cel de-al doilea argument constă în faptul că nimeni nu va recunoaște un guvern marionetă impus de Kremlin.

Boris Johnson in Poland
Boris Johnson, în vizită la Varșovia, aici alături de militarii britanici dislocați în Polonia - Foto: Hepta.ro

“În prezent au loc exerciții militare de amploare în Ucraina, cu scopul de coordonare a acțiunilor în cazul oricărui scenariu de invazie. Trupele Ucrainei se află în prezent într-o stare de pregătire sporită pentru luptă”, se arată în studiul realizat.

“Toate acestea confirmă faptul că întreaga conducere militară și politică a Ucrainei a luat în serios potențialele amenințări și lucrează pentru a le contracara. În plus, Forța de Apărare Teritorială recent creată a început să fie desfășurată și instruită în mod activ”, se arată în document.

TrupeRusiaMaxar
Noi trupe rusești au fost aduse la granița cu Ucraina în ultimele zile, demonstrând că pregătirile pentru o posibilă invazie continuă - Foto: Maxar Technologies

Săptămâna a început cu o intensă activitate diplomatică. Atât cancelarul Germaniei Olaf Scholz, cât și premierul Marii Britanii Boris Johnson au anunțat călătorii la Moscova, într-o încercare de a găsi soluții pașnice pentru detensionarea situației.

Din păcate, Vladimir Putin a ridicat atât de mult miza, încât a ajuns în punctul în care, orice decizie va lua, are mai multe posibilități să piardă decât să câștige.

Primele operațiuni militare ale Rusiei pot începe oricând, conform oficialilor americani, care nu au confirmat informația că invazia va fi declanșată miercuri. 

Joe Biden a anunțat într-un mesaj că “SUA e pregătită. NATO e pregătit”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇