Putin planifică un nou imperiu, cu Belarus și Ucraina încorporate, scrie Brian Withmore (Analiză)

Putin planifică un nou imperiu, cu  Belarus și Ucraina încorporate, scrie Brian Withmore (Analiză)

Regimul autocratic al lui Vladimir Putin este ocupat cu planificarea unui nou imperiu, scrie analistul american Brian Whitmore, Senior Nonresident Fellow la Centrul Eurasia din cadrul Atlantic Council și gazda podcastului „The Power Vertical”.

De altfel, remarcă Withmore, dacă e să fim atenți la un articol recent al istoricului Serghei Makin din Nezavisimaya Gazeta, Moscova începe deja să proiecteze steaguri și steme pentru noul stat care ar include Rusia, Belarus și Ucraina.

Acesta aduce în atenție teza politologului Valery Kaplenkov, care a susținut într-un articol recent că un nou imperiu rus ar trebui să fie ruso-centric, să evite multi-naționalismul amorf sovietic și să se concentreze doar pe încorporarea țărilor slave, precum Belarus și Ucraina, dar nu și a celor din Caucaz și Asia Centrală.

ADVERTISING

Potrivit lui Kaplenkov, această expansiune imperială ar trebui să înceapă cu Belarus și Ucraina, dar nu se va termina aici.

„Rusia poate și trebuie să se extindă geografic doar în direcția cea mai dificilă, cea vestică. NATO și Uniunea Europeană, din care sunt membre republicile baltice și la care Ucraina și unele forțe din Belarus visează să se alăture, nu sunt eterne”, mai scrie el. „Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană au avut un început și va avea un sfârșit. În locul lor vor veni altfel de blocuri, mai degrabă de natură locală. Astfel Rusia va avea ocazia reală de a-și reînsuși teritoriile istorice făceau parte din vechea Rusie și, mai târziu, din imperiul din timpurile lui Petru și Ecaterina.”

ADVERTISING

Consolidarea militară din Belarus a declanșat alarma în toată Europa, de altfel, mai scrie analistul american.

Prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a numit desfășurarea trupelor ruse în Belarus, „un moment 1938 al generației noastre”, cu referire la anul în care Germania nazistă a anexat Austria și a împărțit Cehoslovacia, deschizând scena pentru începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

Chiar dacă Putin decide în cele din urmă să nu lanseze o altă invazie a Ucrainei în următoarele săptămâni, desfășurarea de trupe în Belarus a pus Moscova în poziția de a domina această țară, de a o controla politic și, în cele din urmă, de a finaliza anexarea acesteia pe cale pașnică, proces aflat în plină desfășurare, conchide Brian Withmore.

ADVERTISING

Într-un interviu acordat Spotmedia.ro, Brian Withmore observa că nu există opțiunea destinderii relației Occident - Rusia.

"Conflictul dintre Rusia și Occident este o luptă normativă și sistemică. Este vorba de lucruri fundamentale. Sistemul occidental se bazează pe statul de drept, pe instituții, pe responsabilitate și transparență.

Sistemul rus se bazează pe patronaj, pe cleptocrație, pe oligarhie și subordonarea legii față de puterea politică.

Într-o astfel de luptă normativă nu există de fapt loc pentru niciun fel de o resetare sau destindere a relațiilor. Statele Unite și aliații săi au sarcina de a contracara agresivitatea Rusiei, revanșismul și influența ei malignă".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇