Atlantic Council: Ce va face China dacă Rusia invadează Ucraina?

Atlantic Council: Ce va face China dacă Rusia invadează Ucraina?

Președintele Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, au semnat o declarație comună de 5.300 de cuvinte, în care își anunță intenția de a colabora în scopul redistribuirii puterii globală. Dar ce face China, dacă Moscova invadează Ucraina?

E o „schimbare cuantică” în relația dintre cele mai mari două puteri autoritare ale lumii, a spus fostul prim-ministru australian Kevin Rudd, citat de The Atlantic Council.

Fostul consilier pentru securitate națională al SUA, Stephen Hadley a numit declarația un „manifest pentru supremația globală”, avertizând că Rusia și China doresc preluarea controlului sistemului politic internațional, asumându-și un rol de la care consideră că Statele Unite au abdicat.

ADVERTISING

Pe măsură ce criza din Europa de Est continuă, cât de departe este dispusă China să meargă pentru a ajuta Rusia? Există paralele între Ucraina și Taiwan?

Hadley și Rudd au abordat aceste întrebări la un eveniment moderat de Susan Glasser de la New Yorker și rezumat de Katherine Walla, pentru Atalntic Council.

Trei aspecte ale declarației comune i-au atras atenția lui Rudd:

  • În primul rând, declarându-se împotriva extinderii NATO, este „prima oară” când China face „comentarii directe” pe această temă.
  • În al doilea rând, ea echivalează cu o poziție comună „explicită” China-Rusia de a se opune pactului de apărare AUKUS prin care Australia va primi submarine cu propulsie nucleară.
  • În al treilea rând, include susținerea Chinei pentru „garanțiile de securitate pe termen lung, obligatorii din punct de vedere juridic” pe care Rusia le vrea în Europa. Luată împreună, această repoziționarea semnifică „evoluția Chinei într-un actor.
ADVERTISING

În timp ce parteneriatul are „un perspectivă bună de a se dezvolta”, potrivit lui Hadley, China și Rusia se vor „confrunta în cele din urmă cu unele constrângeri” când va veni vorba de regiunea arctice, de cea a Asiei Centrale, precum și de problema dezvoltării capacităților nucleare, acestea fiind locuri unde interesele lor diferă, scrie The Atlantic Council.

Încercând să ghicim în ceașca de cafea viitorul Ucrainei

În opinia lui Hadley, dacă Rusia ar invada Ucraina, „China nu o va susține oficial”, deoarece ea recunoaște guvernul ucrainean și se opune formal intervențiilor străine.

ADVERTISING

Într-un astfel de scenariu China va „învinovăți Statele Unite și va învinovăți Occidentul pentru că a provocat Rusia și pentru că nu a luat în considerare interesele sale legitime de securitate”.

Dacă  Statele Unite și Europa vor aplica sancțiuni, China probabil că va ajuta Rusia să „le ocolească, să le evite sau să le depășească”. Rudd a fost de acord cu aceste afirmații, spunând că „preocuparea principală a lui Putin legată de China” este să construiască sprijin financiar și să-și asigure acces la piețele financiare în situația în care este eliminat din sistemul de tranzacții bancare internaționale SWIFT.

Hadley a amintit că, atunci când Rusia a invadat Georgia în 2008, opinia administrației George W. Bush a fost: „mâine va fi Ucraina, iar după vor urma statele baltice”. Așa că „am aruncat relațiile dintre SUA și Rusia în toaletă”, a adăugat el.

Acum, Rusia și China „au o relație mai bună între ele decât are oricare dintre ele cu Statele Unite. Și asta este problema noastră, a tuturor.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇