Ucraina ar fi gata să renunțe la aderarea la NATO, dacă ar putea să evite astfel un război cu Rusia, sau în orice caz ar putea să arate flexibilitate în această privință, ar putea face unele concesii, a declarat recent ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Priștaiko.
Declarațiile oficialului ucrainean au fost făcute pentru BBC, însă acesta a dat înapoi, într-un interviu ulterior, în care a precizat că aderarea la NATO este trecută în Constituția Ucrainei și nu poate fi pusă sub semnul întrebării.
„Acest demers nu este reflectat doar în Constituție, ci este și acordul deplin al autorităților și al societății noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski, Serghei Nikiforov, citat de Reuters.
Președintele Zelenski i-a cerut ambasadorului să-și explice punctul de vedere, iar Priștaiko a intrat în direct la BBC și a precizat că aderarea rămâne un obiectiv al țării sale, dar totul ține de NATO și „nu se va întâmpla până miercuri”, astfel că Ucraina are nevoie acum de acorduri bilaterale cu SUA și Marea Britanie.
”Trebuie să găsim prieteni care să ne susțină acum și în același timp trebuie să lucrăm cu rușii, pentru că nu lucrează doar Occidentul pentru noi, avem negocierile noastre cu Rusia privind conflictul din estul Ucrainei, privind Crimeea, care nu au nicio legătură cu NATO”, a spus Vadim Priștaiko, explicând că el s-a referit la eventuale concesii care pot fi făcute Rusiei în cadrul discuțiilor bilaterale, dar fără a implica aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei.
Priștaiko a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei la Londra în 2020, după ce ocupase pentru un an funcția de ministru de Externe. El a mai fost șef al Cancelariei Prezidențiale, ambasador în Canada, șef al misiunii Ucrainei la NATO și ministru adjunct de Externe, de-a lungul anilor.
Declarațiile contradictorii vin în contextul în care, cu peste 100.000 de militari ruși adunați la granițe, Ucraina a cerut de urgență o întâlnire cu Rusia, în cel mult 48 de ore. Până acum, rușii nu au vrut să stea de vorbă cu ucrainenii despre trupele aduse la graniță, însă declarațiile ambasadorului ar putea să le atragă atenția, cel puțin pentru a stabili întâlnirea dorită.