În contextul tensiunilor tot mai mari cu Rusia, avioanele deja evită să zboare pe deasupra Mării Negre și Ucrainei.
Potrivit informațiilor furnizate în timp real de site-ului FlightRadar de urmărire a zborurilor, deja se observă o reducere drastică a traficului aerian în aceste regiuni.
Situația s-a creat în condițiile în care Ucraina le-a transmis companiilor aeriene să evite săptămâna viitoare zborurile pe deasupra apelor deschise ale Mării Negre, în contextul unor exerciții navale pe care le desfășoară Rusia în regiune.
Peste 30 de nave rusești au început să facă exerciții militare în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unei desfășurări mai ample de forțe.
„Începând de mâine (luni - n.red.), sfătuim companiile aeriene să evite zborurile în zona Mării Negre și să plănuiască alte rute ocolitoare, având în vedere situația actuală”, a transmis Serviciul de Control al Traficului Aerian din Ucraina. Recomandarea rămâne în vigoare până sâmbătă.
Totuși, spațiul aerian ucrainean rămâne deschis zborurilor comerciale, a transmis anterior, duminică, un consilier prezidențial: „Trebuie să menționăm că Ucraina nu vede un rost în a închide spațiul aerian. Așa ceva ar fi absurd”, a precizat Mykhailo Podolyak.
Însă compania olandeză KLM a oprit toate zborurile către Kiev și nu va mai opera în spațiul ucrainean, fiind primul mare transportator aerian care anunță întreruperea serviciilor. De asemenea, Lufthansa a declarat, sâmbătă, că monitorizează situația din Ucraina și analizează posibilitatea de a-și suspenda traficul aerian. O decizie în acest sens nu a fost luată încă, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Germania încearcă săptămâna viitoare o nouă rundă de negocieri cu Rusia, pe fondul escaladării tensiunilor cu Ucraina
După o serie de discuții între liderii europeni și americani cu președintele rus Vladimir Putin, care nu s-au soldat cu un rezultat, Germania se așază din nou la masa discuțiilor cu liderul de la Kremlin.
De data aceasta, cancelarul Olaf Scholz îi va vorbi lui Putin despre „consecinţele dure” ale unui eventual atac asupra Ucrainei, la întâlnirea de săptămâna viitoare, dar nu se aşteaptă la o concedie din partea acestuia.
Olaf Scholz se va deplasa luni la Kiev, pentru o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar marţi va merge la Moscova, unde îl va întâlni pe Putin.
În context, numărul doi al politicii Germaniei și-a exprimat, duminică, îngrijorările legate de escaladarea tensiunilor din Europa de Est.
„Ne-am putea afla în pragul unui război în Europa”, a transmis vicecancelarul Robert Habeck, într-o intervenție la RTL/NTV. „(Rusia - n.red.) este tiranică și amenințătoare”, a adăugat oficialul german.
Ambasador rus: Ne doare în cot de sancțiunile Occidentului
Pe de altă parte, ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev, a transmis că Rusiei nu îi pasă de riscurile unor sancţiuni occidentale în cazul invadării Ucrainei: „Îmi scuzaţi exprimarea, dar ne doare în cot de toate sancţiunile lor'', a declarat acesta, într-un interviu difuzat sâmbătă noaptea pe website-ul cotidianului suedez Aftonbladet.
În opinia sa, ţările occidentale nu înţeleg mentalitatea rusă: „Cu cât Occidentul face mai multe presiuni asupra Rusiei, cu atât mai puternic va fi răspunsul rus'', a continuat el.
Ambasadorul Viktor Tatarinţev a dat însă asigurări că Rusia încearcă să evite un război. „Este dorinţa cea mai sinceră a liderilor noştri politici. Ultimul lucru pe care îl vor oamenii în Rusia este războiul'', a adăugat diplomatul.
Occidentul se teme că Rusia va invada Ucraina după ce Moscova a desfăşurat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor ucrainene.