Secretarul de Stat al SUA: Riscul unei acţiuni militare ruse în Ucraina e iminent

Secretarul de Stat al SUA: Riscul unei acţiuni militare ruse în Ucraina e iminent

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că riscul unei acţiuni militare ruse în Ucraina este suficient de mare şi iminent, pentru a justifica retragerea unei mari părţi a personalului ambasadei SUA la Kiev, măsură pe care Departamentul de Stat a anunţat-o anterior.

”Am ordonat plecarea majorităţii americanilor care se află încă la ambasada SUA din Kiev. Riscul unei acţiuni militare ruse este suficient de mare şi ameninţarea este suficient de iminentă încât acesta este un lucru prudent de făcut”, a declarat Blinken, într-o conferinţă de presă, în Honolulu.

ADVERTISING

Majoritatea angajaţilor ambasadei americane au primit ordin să părăsească imediat Ucraina din cauza ameninţării unei invazii a Rusiei, Departamentul de Stat apreciind că este din ce în ce mai probabil faptul că situaţia se îndreaptă spre ''un fel de conflict activ'', relatează Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a cerut, de asemenea, la începutul acestei săptămâni ca cetăţenii americani să părăsească imediat Ucraina.

Amintim că Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunțat ieri că familiile diplomaților români de la Kiev și Odessa au fost evacuate, din cauza ridicării nivelului de alertă în Ucraina. Același lucru s-a întâmplat și cu personalul neesențial. Totodată, MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina.

ADVERTISING

Şi Rusia a început să-şi reducă prezenţa diplomatică în Ucraina, ca parte a strategiei pe care o are privind Kievul. Asta după ce preşedintele american, Joe Biden, i-a îndemnat pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina „acum”, din cauza riscului sporit al unei invazii ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇