SUA își retrag militari și personal neesențial din Ucraina

SUA își retrag militari și personal neesențial din Ucraina

Statele Unite au ordonat retragerea a 160 de soldaţi americani care antrenau forţele ucrainene, pentru a le ”repoziţiona în altă parte în Europa”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Totodată, ambasada americană la Kiev a ordonat retragerea personalului său neesenţial, relatează France Presse şi Reuters.

Decizia care priveşte soldaţi din Garda Naţională din Florida (unul dintre corpurile sale militare de rezervă) aflaţi în Ucraina din noiembrie anul trecut a fost luată de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ca măsură de precauţie extremă în faţa posibilităţii iminente a unei invazii ruseşti, pentru a asigura siguranţa şi securitatea personalului american din Ucraina, a precizat Departamentul Apărării într-un comunicat, relatează AFP şi EFE.

ADVERTISING

Washingtonul a declarat vineri că o invazie rusă în Ucraina ar putea avea loc ''în orice moment''.

”Această repoziţionare nu schimbă hotărârea noastră de a sprijini forţele armate ucrainene, dar ne va oferi mai multă flexibilitate pentru a lucra cu aliaţii noştri pentru a descuraja agresiunea”, a precizat Pentagonul.

Din 2015, rezervişti din Garda Naţională americană efectuează rotaţii pentru a instrui şi consilia armata ucraineană, împreună cu soldaţi din alte ţări NATO, între care Canada şi Germania.

ADVERTISING

Anterior, sâmbătă, ambasada SUA la Kiev a ordonat retragerea personalului său neesenţial. De asemenea, mai multe ţări europene au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Ucraina.

"Astăzi, Departamentul de Stat a ordonat plecarea angajaţilor americani non(-esenţiali) ai ambasadei din cauza informaţiilor ce continuă să facă referire la consolidarea armatei ruse la graniţa cu Ucraina, indicator al unei potenţiale acţiuni militare importante", a declarat ambasada de la Kiev pe Twitter.

"În ciuda reducerii personalului diplomatic, nucleul echipei ambasadei, colegii noştri ucraineni dedicaţi şi @StateDept şi personalul SUA din întreaga lume vor continua eforturile diplomatice şi de asistenţă neobosite în sprijinul securităţii, democraţiei şi prosperităţii Ucrainei", a precizat la rândul său Departamentul de Stat american într-o postare pe Twitter, citată de Reuters.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇