SUA își evacuează personal neesențial al ambasadei de la Kiev și familiile diplomaților din Ucraina

SUA își evacuează personal neesențial al ambasadei de la Kiev și familiile diplomaților din Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a anunțat, duminică seara, că își va reduce treptat personalul de la ambasada din Kiev.

Astfel, pentru început, sunt vizați cei care fac parte din personalul neesențial, precum și membrii familiilor diplomaților, transmite ABC News.

De asemenea, în comunicat, Departamentului de Stat al SUA le-a recomandat cetățenilor americani care se află în Ucraina să părăsească de urgență țara, din cauza riscului escaladării agresiunilor Rusiei, precum și a riscului de apariție a unor tulburări interne ce pot deveni violente.

ADVERTISING

„Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment", se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.

Americanii au emis o avertizare de călătorie pe tot teritoriul Ucrainei.

"Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina", avertizează Departamentul de Stat.

ADVERTISING

Oficialii americani susțin, totuși, că este vorba de o măsură de precauție, care nu subminează sprijinul și angajamentul luat față de această țară.

Americanii sunt avertizați să nu călătorească în Rusia

Departamentul de Stat al SUA a mai transmis că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza „tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina" şi a avertizat totodată asupra riscului unui conflict al Rusiei cu Ucraina, informează Reuters.

Departamentul de Stat şi-a republicat avertismentul în care cetăţenii americani sunt sfătuiţi să nu călătorească în Rusia, adăugând că "cetăţenii SUA sunt sfătuiţi să nu călătorească pe uscat din Rusia către Ucraina prin această regiune".

ADVERTISING

Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de „posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani", în special de către poliţia rusă, dar şi de o "aplicare arbitrară a legilor locale".

Ţările occidentale se tem că Rusia, care a concentrat peste 100.000 de soldaţi lângă graniţa sa cu Ucraina, plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o deja în 2014. Casa Albă a atenţionat că Rusia ar putea lansa ofensiva ''în orice moment''.

Rusia neagă că are o asemenea intenţie şi argumentează că îşi poate deplasa forţele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită şi garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇