Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a întărit, duminică, amenințările la adresa Rusiei.
Oficialul american a transmis că intrarea cu forța a militarilor lui Vladimir Putin în Ucraina va declanșa un răspuns agresiv din partea Statelor Unite și a aliaților.
„Dacă o singură forță rusă suplimentară intră în Ucraina într-un mod agresiv, așa cum am spus, atunci acest lucru va declanșa un răspuns rapid, sever și unit din partea noastră și a Europei”, a susținut Antony Blinken într-un interviu acordat CNN.
Această declarația clarifică și mai mult poziția SUA față de eventualitatea unui război între Rusia și Ucraina, în contextul în care președintele american Joe Biden a provocat confuzie după ce a transmis că „o incursiune minoră” în Ucraina a Rusiei nu va declanșa un răspuns din partea NATO.
Ulterior, șeful de la Casa Albă a revenit asupra celor spuse, subliniind faptul că „orice trecere a graniției a forțelor armate ruse va fi considerată o invazie”.
Cancelarul german îndeamnă la prudență în raport cu Rusia, dar Blinken e convins de unitatea aliaților
În altă ordine de idei, Antony Blinken, a spus că nu are „nicio îndoială'' asupra determinării Germaniei în faţa Rusiei, în contextul în care Berlinul şi-a atras critici pentru refuzul de a livra arme Kievului şi pentru poziţiile rezervate referitoare la sancţiunile împotriva Rusiei în cazul unui atac al acesteia asupra Ucrainei.
„Vă pot spune că germanii împărtăşesc deplin îngrijorările noastre şi că ei sunt hotărâţi să răspundă rapid, eficient şi într-un front unit'', a declarat Blinken la NBC, conform Agerpres.
„Nu am nicio îndoială pe acest subiect'', a insistat şeful diplomaţiei americane, întrebat la NBC şi despre comentariile comandantului marinei germane, Kay-Achim Schönbach - care între timp a demisionat -, conform căruia preşedintele rus Vladimir Putin „merită probabil'' respect şi peninsula Crimeea „niciodată nu va reveni înapoi'' Ucrainei.
În extrase dintr-un interviu publicate duminică de Sueddeutsche Zeitung, cancelarul german Olaf Scholz a cerut Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei.
„Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect, spre deosebire de cele care ar încălca principii convenite împreună (...) În acelaşi timp, trebuie să luăm în considerare consecinţele (sancţiunilor) asupra noastră'', a explicat cancelarul german, avertizând că nimeni nu trebuie să creadă că există vreo astfel de măsură care să nu aibă efecte negative asupra Germaniei.
Pe de altă parte, Scholz a menţionat că nu împărtăşeşte impresia conform căreia SUA şi UE nu ar putea cădea de acord asupra unui set de sancţiuni împotriva Rusiei.
Franța nu e prea convinsă de rolul UE în rezolvarea crizei din Ucraina
În context, voci de la nivel înalt din a doua cea mai mare economie a Bătrânului Continent încep să-și exprime nemulțumirea în ceea ce privește modul în care UE s-a implicat până acum în rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.
„Trebuie să avem din partea Uniunii Europene (...) propuneri, un dialog organizat, periodic cu Rusia, rămânând în acelaşi timp fermi”, a declarat duminică Clément Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene.
În opinia sa, preşedintele rus Vladimir Putin preferă dialogul cu SUA pentru că „aceasta aminteşte de vremea Războiului Rece şi de confruntarea superputerilor” şi astfel poate încerca „să divizeze” europenii, transmite AFP, preluată de Agerpres.
„Ceea ce noi putem face este să rămânem uniţi, ca occidentali, să fim prezenţi, ca europeni. Face Uniunea Europeană destul? Probabil că astăzi nu”, a spus oficialul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.