Soldaţii ucraineni din prima linie: Suntem pregătiţi pentru orice va urma

Soldaţii ucraineni din prima linie: Suntem pregătiţi pentru orice va urma

Soldaţii ucraineni din prima linie sunt pregătiţi să ţină piept incursiunii considerate a fi iminentă a Rusiei, se arată într-un reportaj The Guardian.

O fostă cafenea pentru turişti din Ciongar, o localitate situată în regiunea Herson din sudul Ucrainei, serveşte acum ca bază pentru forţele ucrainene. Un punct de control cu steaguri cu albastru şi galben marchează frontiera de facto cu Crimeea controlată de Rusia.

Dacă în estul ţării separatiştii susţinuţi de ruşi aruncă frecvent grenade şi trag în adversarii lor ucraineni, la Ciongar este linişte. Chiar şi aşa, soldaţii ucraineni se află permanent în gardă, supraveghind inamicul din tranșeele lor căptuşite cu paleţi din lemn.

ADVERTISING

Turnul cafenelei funcţionează ca platformă de observare. În vârf se află un fleuron cu harta Crimeei. Pe un perete de la parter cineva a scrijelit o insultă la adresa lui Putin.

“Vladimir Putin visează să facă un coridor terestru între teritoriile ocupate de Rusia în Donbas şi Crimeea. Nu îl vom lăsa. Suntem gata pentru orice se va întâmpla, inclusiv pentru un atac”, spune ofiţerul Ivan Arefiev.

Prezenţa militară a Rusiei este puţin evidentă aici. Soldaţii spun că pot auzi noaptea zgomotul tancurilor inamice ascunse în spatele unei mici păduri, în timpul manevrelor.

ADVERTISING

Cu 100.000 de soldaţi ruşi comasaţi la graniţele sale, Ucraina este înconjurată. În condiţiile în care discuţiile dintre Rusia şi ţările occidentale nu au dus până acum la niciun rezultat, invazia este văzută ca fiind iminentă. Experţii cred însă că orice incursiune a Rusiei va întâmpina o rezistenţă ucraineană masivă.

Între timp, Ciongar, unde vânătoarea este interzisă, rămâne un paradis liniştit pentru viaţa sălbatică. Pentru localnici însă, ocuparea Crimeei în 2014 a fost un dezastru. Localitatea, odată o staţie feroviară pe ruta către Sevastopol cu mii de turişti, este astăzi “un punct mort”, spun oamenii de aici.

ADVERTISING

Soldaţii dorm în barăci încălzite cu sobe pe lemne. Au respins afirmaţiile recente ale lui Putin cum că ucrainenii şi ruşii sunt “un singur popor”.

“Ne îndreptăm către Europa şi către NATO. Rusia este blocată în trecutul sovietic”, spune locotenentul Petro Iancenko. De ce luptă? “Pentru ca familia mea să poată trăi într-o ţară liberă”, răspunde el. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇