Germania refuză să înarmeze Ucraina, dar trimite un spital de campanie, pentru soldații răniți

Germania refuză să înarmeze Ucraina, dar trimite un spital de campanie, pentru soldații răniți

Germania va livra Ucrainei un „spital de campanie”, a anunţat, sâmbătă, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, informează AFP.

„Vrem să sprijinim Ucraina şi exact asta facem deja”, a afirmat ministrul într-un interviu pentru Die Welt.

"Astfel, în februarie va fi livrat un spital de campanie complet, cu formarea personalului necesar”, a anunţat ea, precizând că acest cost pentru Germania s-ar ridica la 5,3 milioane de euro.

"Am furnizat deja şi aparate respiratorii”, a spus ea, adăugând că Germania "tratează deja soldaţi ucraineni răniţi grav în (spitalele) Bundeswehr”, ale armatei germane. "Aşa că suntem alături de Kiev. Acum trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a dezamorsa criza", a spus ea.

Germania, pe de altă parte, a respins ideea de a livra arme Ucrainei, apreciind că acest lucru nu va face decât să agraveze tensiunile. Potrivit Christinei Lambrecht, "livrările de arme nu ar contribui în prezent" la dezamorsarea crizei, iar această poziţie are "deplin consens în cadrul guvernului federal” condus de Olaf Scholz.

Ministrul i-a avertizat pe ruşi şi cu privire la Mali, apreciind că sosirea mercenarilor din gruparea rusă Wagner va avea consecinţe.

ADVERTISING

"Moscova nu va putea, prin trimiterea de mercenari, să facă Occidentul să se retragă aproape automat de oriunde Rusia nu vrea să ne vadă. Nu vom ceda, nu le vom face lucrurile atât de uşoare ruşilor”, afirmă ea.

Ministrul german avertizează, de asemenea, junta la putere din Mali că "dacă doresc ca Bundeswehr să rămână în ţară, trebuie ca şi condiţiile să fie bune”.

"Soldaţii noştri trebuie să se poată mişca în voie şi să fie protejaţi cât mai bine”, a subliniat Christine Lambrecht, considerând inacceptabil "ca alegerile să fie suspendate timp de cinci ani sau ca aceasta (junta) să colaboreze cu mercenari care se fac vinovaţi de încălcări grave ale drepturilor omului".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇