Nicio concluzie după summitul de la Geneva. SUA avertizează Rusia să înceteze agresiunile împotriva Ucrainei: Vom avea un răspuns unit, rapid și pe măsură! (Video)

Nicio concluzie după summitul de la Geneva. SUA avertizează Rusia să înceteze agresiunile împotriva Ucrainei: Vom avea un răspuns unit, rapid și pe măsură! (Video)

Discuțiile de vineri de la Geneva dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov nu au concluzii clare, astfel că cei doi au stabilit continuarea negocierilor pentru depășirea tensiunilor la un nivel mai înalt, între Joe Biden și Vladimir Putin.

Acest summit între cei doi șefi de stat ar putea avea loc în viitorul apropiat, însă până atunici Rusia așteaptă, săptămâna viitoare, răspuns în scris la garanțiile solicitate, printre care retragerea NATO din țările care au aderat la blocul militar după 1997, deci și România și Bulgaria. Moscova mai vrea și promisiunea scrisă că Ucraina nu va fi niciodată primită în Alianță.

ADVERTISING

Într-o conferință de presă după întâlnirea de o oră și jumătate ce a avut loc la un luxos hotel elvețian, Lavrov a spus că au fost discuții deschise, bune, dar a acuzat NATO că lucrează împotriva Rusiei.

El a insistat că Rusia ”nu a amenințat niciodată poporul ucrainean” și că nu are planuri să atace Ucraina, potrivit BBC.

Lavrov a adăugat că o nouă întâlnire va fi stabilită după ce Kremlinul va analiza răspunsul scris solicitat.

REPLAY - Ukraine border tensions: Lavrov gives press conference after meeting with Blinken

De cealaltă parte, Blinken a spus că SUA sunt pregătite să ia anumite măsuri, în spiritul reciprocității cu Rusia. Analiștii pe securitate vorbeau anterior de posibilitatea unei transparențe mai mari în ce privește exercițiile militare în regiune sau o reînnoire a acordurilor privind prezența rachetelor în Europa. Astfel de măsuri fuseseră în vigoare în trataul nuclear stabilit după Războiul Rece, dar pe care SUA l-au denunțat în 2019, acuzând Rusia că a încălcat înțelegerea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”I-am răspuns că, după consultările pe care le vom avea zilele următoare cu aliații și partenerii noștri, vom putea să răspundem în scris săptămâna viitoare și să împărtășim cu Rusia îngrijorările pe care le avem”, a spus secretarul de stat american, referitor la cererea Rusiei.

Blinken a somat Rusia să înceteze orice tip de agresiune la adresa Ucrainei, reiterând că masarea actuală de trupe la graniță îi asigură posibilitatea unui atac rapid al Ucrainei pe plancurile sudic, estic și nordic.

Secretarul de stat american a adăugat că printre mijloacele de agresiune se numără și metode non-militare, printre care și atacurile cibernetice.Blinken a spus că întâlnirea nu a fost o negociere, ci un ”schimb sincer de idei și îngrijorări”.

ADVERTISING

”I-am spus clar lui Lavrov că sunt anumite chestiuni și principii fundamentale pe care noi, partenerii și aliații noștri suntem determinați să le apărăm”, a spus Blinken, adăugând că nu a lăsat loc de interpretare în ce privește ”dreptul suveran al ucrainenilor în a-și decide viitorul”.

Secretarul de stat al SUA a punctat că Washingtonul este angajat să răspundă pe măsură dacă Rusia continuă agresiunile la adresa Ucrainei.

”Cu toții suntem angajați pe calea diplomației și a dialogului pentru a găsi soluții, dar dacă se dovedește imposibilă și Rusia decide să continue agresiunile împotriva Ucrainei, vom avea un răspuns unit, rapit și pe măsură”, a spus Blinken, potriivt CNN.

LIVE: U.S. Secretary of State Antony Blinken gives a press conference

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇