CSAT se reunește azi, după ce Rusia a cerut NATO să plece din România

CSAT se reunește azi, după ce Rusia a cerut NATO să plece din România

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru azi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în contextul în care Rusia a solicitat NATO să părăsească teritoriul României.

Administrația Prezidențială anunță că ședința CSAT va avea loc la ora 13:00. Subiectele pe agendă au legătură cu ”situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei”.

Vineri, la Geneva, a avut loc o întâlnire la rang înalt între secretarul de Stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov: Tema principală de discuţie a fost ameninţarea asupra Ucrainei.

ADVERTISING

Ministerul rus de Externe a cerut, în cadrul acestor discuții, ca între garanţiile pe care Occidentul ar trebui să le ofere Rusiei pentru securitatea sa se afle o retragere a forţelor NATO din România şi Bulgaria.

În replică la solicitarea Rusiei, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a respins orice pretenție a Moscovei, calificând drept ”anacronic” discursul ruşilor.

De altfel, așa-zisele garanții de securitate cerute de Rusia de la debutul crizei au fost respinse de SUA și NATO ca ”inacceptabile”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O reacție oficială a fost emisă și de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta a respins ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile omologului rus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇