Ministerul Apărării din Ucraina arată într-un raport consultat de CNN că Rusia ”aproape a finalizat” desfășurarea de forțe la granița dintre cele două țări, alimentând astfel temerile generale că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment.
Conform documentului citat, Rusia are în acest moment peste 127.000 de militari dispuși în regiune, dintre care peste 106.000 în cadrul trupelor terestre, restul fiind forțe aeriene și maritime, informează CNN.
Autorii raportului cataloghează situația actuală ca fiind ”dificilă” și spun că Rusia ”încearcă să slăbească Uniunea Europeană și NATO”, dar și ”să limiteze capacitățile SUA”.
Documentul apare în contextul negocierilor diplomatice dintre Occident și Rusia, încheiate fără rezultate concrete săptămâna trecută.
Serviciile de informații ucrainene mai afirmă că Rusia a desfășurat continuu trupe la granița de vest, iar la finalul anului trecut ar fi adus în zonă ”stocuri de muniție, spitale de campanie și servicii de securitate”, ceea ce ”confirmă pregătirea pentru operațiuni de ofensivă”.
Documentul consultat de CNN mai arată că peste 35.000 de rebeli activează în estul Ucrainei cu sprijinul Rusiei, unde s-ar afla chiar și 3.000 de militari ruși. Moscova dezminte că ar avea forțe în estul Ucrainei.
Autorii raportului mai susțin că serviciile secrete rusești și-au intensificat în ultima perioadă activitatea împotriva Ucrainei, inclusiv aducând în regiune unități suplimentare radio și satelit. Mai mult, Rusia ar fi înmulțit zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței, care s-ar fi triplat față de anul trecut.
În document se mai arată că Rusia ar putea folosi rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”. De la jumătatea lunii ianuarie, Rusia ar fi transferat în apropiere de granița cu Ucraina 36 de lansatoare Iskander, capabile să lovească ținte aflate la 500-700 km, cum ar fi capitala Kiev, se arată în raportul Ministerului ucrainean al Apărării.
Administraţia Joseph Biden consideră că există riscul ca Rusia să atace Ucraina „în orice moment”, anunţă Casa Albă, subliniind că situaţia este „extrem de periculoasă”.
În timp ce SUA şi Marea Britanie oferă Ucrainei armament pentru a se apăra de Rusia, rușii au început să-și retragă personalul diplomatic din Kiev, la începutul lunii ianuarie, chiar înaintea începerii negocierilor cu NATO pe tema Ucrainei.
De asemenea, SUA dau Ucrainei 200 de milioane de dolari să se apere.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut, luni, Rusiei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei, avertizând că orice atac militar va atrage „consecinţe” grave.