Rusia a început să-și evacueze personalul diplomatic din Ucraina, dar spune că e doar ”optimizare”

Rusia a început să-și evacueze personalul diplomatic din Ucraina, dar spune că e doar ”optimizare”

Rusia a început să-şi reducă prezenţa diplomatică în Ucraina, ca parte a strategiei pe care o are privind Kievul.

„De teamă de posibile provocări din partea regimului de la Kiev sau a ţărilor terţe, am hotărât într-adevăr o anumită optimizare a personalului reprezentanţelor ruse în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, diplomaţia ucraineană a anunţat că este "extrem de important să se păstreze calmul”.

"În acest moment, este extrem de important să păstrăm calmul, să ne consolidăm în interiorul ţării, să evităm actele care destabilizază situaţia şi provoacă panică”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe ucrainean.

ADVERTISING


"Forţele armate ucrainene monitorizează situaţia şi sunt gata să răspundă oricărui atac asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei", continuă diplomaţia ucraineană.

"Continuăm să acţionăm pentru a reduce tensiunea şi a mobiliza sprijinul partenerilor noştri internaţionali pentru a menţine Rusia în cadrul diplomatic”, adaugă ministerul ucrainean.

Rusia arată cu degetul "campanii de dezinformare la scară largă" privind o posibilă invadare a Ucrainei, Ministerul de Externe de la Moscova subliniind, vineri, că acest lucru se face "pentru a distrage atenţia de la propriile lor acţiuni agresive".

ADVERTISING

Președintele SUA, Joe Biden, le-a spus liderilor NATO și UE , vineri seară că președintele rus Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, care s-ar putea întâmpla chiar în următoarele zile, au declarat surse diplomatice citate de The Guardian.

Biden și-a sunat partenerii din alianță după o reuniune de urgență la Casa Albă, pentru a le comunica ultimele informații primite de la serviciile secrete cu privire la evoluțiile de la granița Rusiei cu Ucraina, și despre strategiile lui Putin.

Într-o conferință de presă susținută la Casa Albă, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, le-a cerut tuturor americanilor să plece imediat din Ucraina.

ADVERTISING

Marea Britanie și Israelul au transmis cetățenilor lor să plece imediat din Ucraina, Israelul a decis să evacueze familiile personalului diplomatic de la Kiev.

Uniunea Europeană a luat decizii similare, plănuind să își evacueze personalul de la Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇