Biden le-a spus liderilor NATO și UE că Putin a decis invadarea Ucrainei. S-ar putea întâmpla în câteva zile

Biden le-a spus liderilor NATO și UE că Putin a decis invadarea Ucrainei. S-ar putea întâmpla în câteva zile

Președintele SUA, Joe Biden, le-a spus liderilor NATO și UE cu care a discutat telefonic vineri seară că președintele rus Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, care s-ar putea întâmpla chiar în următoarele zile, au declarat surse diplomatice citate de The Guardian.

Biden și-a sunat partenerii din alianță după o reuniune de urgență la Casa Albă, pentru a le comunica ultimele informații primite de la serviciile secrete cu privire la evoluțiile de la granița Rusiei cu Ucraina, și despre strategiile lui Putin, scrie sursa citată.

ADVERTISING

Un diplomat european a declarat că liderul american a fost cel care a solicitat convorbirea telefonică de urgență cu aliații din NATO și cu liderii Comisiei Europene și Consiliului European.

Serviciile secrete occidentale cred că ofensiva Rusiei va ținti împrejmuirea Kievului și forțarea schimbării regimului actual, scrie The Guardian.

Într- conferință de presă susținută la Casa Albă, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, le-a cerut tuturor americanilor să plece imediat din Ucraina:

ADVERTISING

Și Marea Britanie a transmis cetățenilor săi să plece imediat din Ucraina, atâta vreme cât serviciile comerciale aeriene rămân funcționale.

Conform presei, și Israelul a cerut membrilor familiilor corpului diplomatic să părăsească Ucraina, iar Uniunea Europeană a luat decizii similare, plănuind să își evacueze personalul de la Kiev.

În presa internațională au apărut vineri seara informații potrivit cărora strategia Rusiei ar miza pe bombardamente masive, atacuri cibernetice pentru destabilizarea instituțiilor ucrainene și apoi invazia de trupe, ceea ce ar duce la un război sângeros, cu multiple victime civile.

ADVERTISING

Cotroceni: Au fost prezentate evaluări, concluzii și pașii următori

Într-un comunicat transmis ulterior de Administrația Prezidențială de la București se confirmă participarea președintelui Iohannis la convorbirile inițiate în această seară de Joe Biden ”pe tema evoluțiilor îngrijorătoare ale securității regionale, europene și euroatlantice generate de desfășurarea masivă de forțe și echipamente ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre”.

La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel, se precizează în comunicatul citat.

Au fost prezentate evaluări și concluzii în urma dialogului recent cu partea rusă și au fost analizați pașii următori care trebuie avuți în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creșterea nivelului securității pe continentul european și descurajarea utilizării forței militare.

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța coordonării strânse și a unității în aceste momente și a salutat deciziile luate la nivel aliat de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, așa cum o arată desfășurarea în aceste zile în România a trupelor americane sau decizia Franței privind trimiterea de trupe în țara noastră și asumarea rolului de națiune cadru la prezența militară avansată a NATO în România (...)”, se mai arată în comunicatul citat.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇