Biden cere cetăţenilor americani să părăsească Ucraina "acum" (Video)

Biden cere cetăţenilor americani să părăsească Ucraina "acum" (Video)

Preşedintele american, Joe Biden, i-a îndemnat pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina „acum”, din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizând că situaţia ar putea „scăpa rapid de sub control”, în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni.

„Lucrurile ar putea scăpa rapid de sub control”, a avertizat preşedintele american, într-un interviu acordat NBC.

Joe Biden a repetat că nu va trimite soldaţi pe teren în Ucraina, nici măcar pentru a evacua americani în cazul unei invazii ruse, pentru că asta ar putea declanşa "un război mondial", transmite AFP.

ADVERTISING

"Când americanii şi ruşii încep să tragă unii în alţii, suntem într-o lume foarte diferită", a spus liderul de la Casa Albă.

"Cetăţenii americani ar trebui să plece, ar trebui să plece acum. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume", a subliniat Joe Biden referindu-se la armata rusă.

NBC News Exclusive: One-On-One with President Biden

Kremlinul este acuzat că pregăteşte o nouă operaţiune militară împotriva Ucrainei, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014. Acuzaţii respinse de Rusia, care susţine că vrea doar să-şi asigure securitatea în faţa ostilităţii Kievului şi NATO.

ADVERTISING

Cu câteva ore înaintea declaraţiilor preşedintelui Joe Biden, ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a apelat la China, să îi "încurajeze pe ruşi" să facă alegerea corectă în criza ucraineană.

"Chinezii şi-au exprimat serioasa îngrijorare în Consiliul de Securitate (la 31 ianuarie) pentru protecţia integrităţii frontierelor şi a suveranităţii statelor. Exact asta fac ruşii - ei ameninţă integritatea unei frontiere", a afirmat diplomatul.

"Ar fi deci extrem de important ca China să transmită acest mesaj" şi îl "încurajez pe omologul meu chinez la New York să-l transmită", a adăugat Linda Thomas-Greenfield.

ADVERTISING

Pe Twitter, omologul său chinez, Zhang Jun, a reacţionat imediat: "Încetaţi să mai sporiţi tensiunile".

Serviciile americane de informaţii estimează că Rusia îşi intensifică pregătirile pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei şi că are deja 70% din dispozitivul necesar pentru o astfel de operaţiune, potrivit unor responsabili americani.

Moscova a desfăşurat deja 110.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei şi ar putea dispune de suficiente capacităţi pentru a lansa o ofensivă în două săptămâni, potrivit acestor oficiali care au informat în ultimele zile membrii Congresului american şi partenerii europeni ai Statelor Unite.

Ei au precizat că serviciile americane de informaţii nu au stabilit dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat decizia de a trece la ofensivă, dar că vrea să-şi ofere toate opţiunile posibile, de la invazia parţială a enclavei separatiste din Donbas până la invazia totală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇