Trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus „nu este luată în calcul”, pentru că ţara nu face parte din NATO, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.
„Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forţă pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent”, a declarat Joe Biden, afirmând că are „o obligaţie morală şi legală faţă de aliaţii noştri din NATO, o obligaţie sacră, care nu se extinde şi la Ucraina”.
Însă un atac rus ar atrage o consolidare a prezenţei militare americane pe teritoriile ţărilor membre NATO în Europa de Est, a avertizat Joe Biden.
„Vom fi probabil obligaţi să ne întărim prezenţa în ţările NATO, pentru a le linişti în special pe cele din partea estică. În plus, am spus cu claritate că vom furniza şi mijloace de apărare Ucrainei”, a declarat el.
Preşedintele american a mai spus, a doua zi după videoconferinţa de marţi, că l-a ameninţat pe omologul său rus Vladimir Putin cu sancţiuni „cum nu a mai văzut” în caz de atac asupra Ucrainei.
„Am fost foarte clar că, dacă într-adevăr invadează Ucraina, vor exista consecinţe grave”, „consecinţe economice cum nu a mai văzut”, a declarat Joe Biden în faţa jurnaliştilor la Casa Albă.
SUA, NATO şi Kievul acuză Moscova că adună trupe la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.
Moscova pretinde, pe de altă parte, că susţinerea de NATO pentru Kiev şi ambiţiile ucrainene de a se alătura organizaţiei alimentează riscul de confruntare militară în regiune şi constituie o ameninţare pentru securitatea Rusiei.
Vladimir Putin a spus miercuri că Rusia are "dreptul de a-şi proteja securitatea", estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi "criminal".
Ucraina este devastată din 2014 de un război între Kiev şi separatiştii din estul ţării, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi a izbucnit după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova.
Guvernul ucrainean acuză Rusia că-i susţine pe separatişti, ceea ce Moscova neagă.