Americanii nu exclud că Rusia va invada Ucraina, dar promit să ne ajute să rezistăm dacă va fi așa

Americanii nu exclud că Rusia va invada Ucraina, dar promit să ne ajute să rezistăm dacă va fi așa

Statele Unite sunt angajate să depună toate eforturile pentru a ajuta la consolidarea rezistenţei României în faţa efectelor unei potenţiale acţiuni militare a Rusiei în Ucraina, a afirmat miercuri, la Bucureşti, Derek Chollet, consilier politic în cadrul Departamentului de Stat al SUA, care în acelaşi timp s-a declarat „impresionat” de nivelul pregătirilor pe care i le-au prezentat oficialii români.

"Avem o serie de îngrijorări (în legătură cu o potenţială escaladare a crizei ucrainene - n.red.), de la cele mai mici la cele mai mari. Sunt convins că guvernul român înţelege provocările. Noi, în SUA, o facem.

Şi suntem angajaţi să lucrăm împreună la planurile de intervenţie pentru situaţii neprevăzute şi, dacă acestea s-ar întâmpla, să lucrăm împreună pentru a le aborda", a declarat Chollet la o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, în cadrul unei vizite la Bucureşti ca parte a unui turneu în Europa.

"Sunt foarte impresionat de nivelul pregătirilor pe care le-am auzit astăzi de la colegii de la Bucureşti. Guvernul român analizează diferitele planuri de intervenţie pentru situaţii neprevăzute. Avem de-a face cu provocări complicate. Trebuie să ne gândim împreună la diferitele direcţii în care poate evolua această criză (ucraineană), inclusiv la ce este mai rău.

Discutăm despre eforturile de a încerca să evităm să se întâmple ce este mai rău, dar e clar că trebuie să fim pregătiţi", a mai spus principalul consilier al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

El a precizat că parte din aceste eforturi sunt şi cei până la 1.000 de militari suplimentari americani care vor ajunge în România în următoarele zile.

Chollet a declarat de asemenea că a discutat cu oficialii români despre riscul unei crize a refugiaţilor ca urmare a unei potenţiale acţiuni militare ruse în Ucraina, precizând că SUA şi aliaţii lor europeni iau în considerare şi scenariul unei astfel de crize "la scară mare".

Totodată, el a spus că a avut "discuţii bune" cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre ce s-ar putea întâmpla dacă ar apărea o criză energetică în România şi în Europa, iar alimentarea cu gaz ar fi întreruptă sau tăiată, ca urmare a unei invazii a Rusiei în Ucraina.

"Am discutat despre ce poate face lumea pentru a ajuta România să se asigure că poate depăşi astfel de provocări. Toţi ne gândim la asta, pentru că preţurile ridicate la energie ne pot afecta pe toţi", a adăugat el.

"Lucrăm intens cu colegii din întreaga lume care pot ajuta România şi alte state în cazul unei crize energetice ca urmare a unei acţiuni militare a Rusiei", a mai spus Chollet. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇