Ofițerii ruși au dubii privind succesul unei invazii în Ucraina, arată spionajul SUA

Ofițerii ruși au dubii privind succesul unei invazii în Ucraina, arată spionajul SUA

Invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea fi mai dificilă şi mai costisitoare decât cred preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi colaboratori de-ai săi de la Kremlin, consideră înalţi oficiali și ofițeri ruşi, ale căror comunicaţii au fost interceptate de americani, a relatat CNN, citând persoane care au legături cu serviciile de secrete ale SUA, sub protecția anonimatului.

Trei dintre surse au declarat că printre înalţii funcţionari ruşi se numără agenţi ai serviciilor secrete şi din armată. Aceştia şi-ar fi exprimat nemulţumirea faţă de posibilitatea ca planurile lor să fie descoperite şi expuse public de către naţiunile occidentale, au declarat două surse, citând comunicaţii interceptate.

ADVERTISING

CNN menţionează că, totuşi, nu există dovezi că aceşti oficiali ruşi s-ar opune planului în ansamblu sau că ar urma să se opună ordinelor lui Putin, au declarat două dintre surse.

O altă sursă familiarizată cu serviciile de informaţii americane a remarcat că Rusia are o armată profesionistă de la care este de aşteptat să pună în aplicare eficient ordinele lui Putin.

Totuşi, personalul din domeniul apărării Rusiei crede că va fi dificil, scrie CNN, care citează de această dată o înaltă oficialitate europeană, a cărei identitate nu o dezvăluie.

ADVERTISING

„În evaluări, vedem că este clar că unii oameni din sfera apărării (ruse) nu par să înţeleagă cu adevărat care este strategia”, a adăugat sursa citată, menţionând totodată că evaluările sugerează că personalul din domeniul apărării consideră că „este foarte dificil ca strategia să funcţioneze”.

O altă sursă militară familiarizată cu activitatea serviciilor de informaţii americane a declarat că modul în care planificarea făcută de Rusia a evoluat şi s-a extins în ultimele două luni sugerează că oficialităţile ruse au ţinut cont de îngrijorările care le-au fost transmise.

ADVERTISING

SUA au informaţii destul de solide despre manevrele armatei ruse, care a desfăşurat peste 100.000 de militari la frontiera Ucrainei, iar aceste informaţii au oferit Washigtonului o „vizibilitate” mai bună decât de obicei asupra operaţiunilor armatei ruse, scrie CNN, care notează că în ultimele două săptămâni au apărut noi tabere şi s-au înregistrat noi transferuri de militari ruşi şi de echipament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇