Oficial ucrainean: Rusia are suficiente trupe la graniță pentru a cuceri Kievul, dar nu cât să ocupe întreaga țară

Oficial ucrainean: Rusia are suficiente trupe la graniță pentru a cuceri Kievul, dar nu cât să ocupe întreaga țară

Fostul ministru al Apărării ucrainean Andrii Zahorodniuk spune că Rusia a strâns suficiente trupe la graniță încât să cucerească fără probleme capitala țării, dacă își propune.

În schimb, pentru a menține ocupată întreaga țară, ar mai avea nevoie de trupe suplimentare.

”Rusia poate să cucerească acum orice oraș din Ucraina, dar încă nu a masat cei 200.000 de soldați de care ar avea nevoie pentru o invazie în întreaga țară”, a spus Zahorodniuk , într-un interviu acordat The Guardian.

Rusia a adus până acum la granițe 83 de batalioane tactice, fiecare a cât 750-1.000 de soldați. Acum două săptămâni la graniță erau 60 de batalioane.

ADVERTISING

Fostul ministru crede, totuși, că invazia nu e inevitabilă și că strategia Rusiei rămâne necunoscută.

”Dacă Putin cucerește Kievul, va fi război total. Armata ucraineană va lupta, va opune rezistență, așa că de ce să faci totuși asta? Ucraina nu va spune niciodată 'bine, ne alăturăm Rusiei'. Asta e clar. Asta dacă nu suntem în situația în care Putin halucinează și are propria sa versiune a realității. Va curge sânge, vor fi sancțiuni. Nimeni nu-și dorește un război internațional în Europa acum”, a spus fostul ministru.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declarațiile sale vin pe fondul avertismentelor de la SUA și NATO potrivit cărora Moscova a adus la graniță cel puțin 70% din trupele și armamentul de care ar avea nevoie să atace Ucraina la jumătatea lui februarie.

Consilierul pe securitate națională Jake Sullivan spunea cu doar o zi în urmă că invazia poate avea loc în orice moment: ”Se poate întâmpla chiar și mâine sau peste câteva săptămâni. Suntem deja în fereastra în care se poate întâmpla ceva. Rusia s-a pregătit pentru o operațiune de amploare”.

ADVERTISING

Oficialii americani au precizat și cu alte ocazii că un atac de magnitudinea la care se arată pregătirile poate duce la ocuparea rapidă a Kievului. Estimările arată că în confruntare ar urma să fie uciși și răniți peste 50.000 de civili și 25.000 de militari ucraineni. În simulările rulate, Rusia ar pierde 10.000 de soldați.

Milioane de oameni ar fugi din calea războiului și Europa s-ar confrunta și cu o nouă criză a migrației.

În orice caz, încă se încearcă dezescaladarea situației pe căi diplomatice. Președintele francez Emmanuel Macron se află astăzi la Moscova, unde va discuta pe acest subiect cu Vladimir Putin. Discuțiile încep la 17:00, ora României, și după e de așteptat ca cel puțin președintele Franței să facă declarații de presă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇