Biden și Putin au vorbit mai mult de o oră pe tema Ucrainei: Dacă Rusia atacă, SUA și aliații vor riposta prin costuri severe

Biden și Putin au vorbit mai mult de o oră pe tema Ucrainei: Dacă Rusia atacă, SUA și aliații vor riposta prin costuri severe

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin au încheiat convorbirea telefonică în ceea ce privește consolidarea trupelor în jurul Ucrainei, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Convorbirea securizată a început la ora 18:04, ora României, și s-a încheiat mai mult de o oră mai târziu, a precizat oficialul.

Biden i-a transmis omologului său rus că Statele Unite şi aliaţii vor reacţiona decisiv şi vor impune rapid costuri severe împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei, pledând însă pentru continuarea acţiunilor diplomatice în scopul evitării unui conflict militar, transmite Casa Albă.

ADVERTISING

De asemenea, liderul american a reiterat că dacă Rusia va invada Ucraina, acest lucru va avea ca rezultat ”suferință umană la scară extinsă”. Totodată, Biden a subliniat că, deși SUA sunt angajate la o variantă diplomatică, ”suntem la fel de pregătiți și pentru alte scenarii”.

În ce privește convorbirea telefonică de sâmbătă între Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron, care a avut loc înaintea celei dintre Putin și Biden, Kremlinul a descris-o ca fiind un "schimb de opinii aprofundat" pe teme legate de securitatea Rusiei și "depășirea impasului în rezolvarea conflictului intra-ucrainean".

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, "Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra lipsei unui răspuns substanțial din partea Statelor Unite și a NATO la inițiativele binecunoscute ale Rusiei. De asemenea, a fost subliniată lipsa de voință a principalelor țări occidentale de a împinge autoritățile de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk".

"Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat, de asemenea, despre situația legată de speculațiile provocatoare privind o presupusă "invazie" rusă planificată a Ucrainei, însoțită de o aprovizonare pe scară largă a acestei țări cu arme moderne, iar premisele sunt create pentru posibile acțiuni agresive ale forțelor de securitate ucrainene în Donbas", se arată în comunicat.

ADVERTISING

Cele două părți au convenit să mențină dialogul cu privire la aceste probleme "la cel mai înalt nivel", a adăugat comunicatul Kremlinului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇