Situația din Ucraina: Biden și Macron vor vorbi separat cu Putin, sâmbătă UPDATE

Situația din Ucraina: Biden și Macron vor vorbi separat cu Putin, sâmbătă <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

După ce au discutat informațiile care spun că Vladimir Putin a decis să atace Ucraina, în zilele viitoare, președinții Joe Biden și Emmanuel Macron vor purta discuții telefonice seprata cu liderul de la Kremlin, în cursul zilei de sâmbătă.

Astfel preşedintele american va discuta telefonic sâmbătă dimineaţa (ora locală de pe coasta de est a SUA) cu omologul rus , a declarat pentru AFP un înalt oficial de la Casa Albă.

„Rusia ne-a propus un apel telefonic luni. Atunci noi am propus sâmbătă şi au acceptat”, conform sursei citate de Agerpres.

Washingtonul consideră că riscul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei nu a fost niciodată mai mare ca în acest moment.

ADVERTISING

Sâmbătă la prânz este programatp și o convorbire între preşedintele francez Emmanuel Macron și Vladimir Putin, a anunţat vineri Palatul Elysee.

Update: Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat că va discuta sâmbătă cu omologul său rus Serghei Lavrov, într-o ultimă încercare de a preveni o posibilă invazie rusă a Ucrainei.

"Continuăm să vedem semne foarte tulburătoare ale escaladării ruse, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţele Ucrainei", a declarat Blinken într-o conferinţă de presă sâmbătă în Fiji.

"Dacă Rusia este cu adevărat interesată să rezolve această criză, pe care ea însăşi a creat-o, prin diplomaţie şi dialog, suntem gata să o facem", a spus el.

"Dar trebuie făcut într-un context de dezescaladare. Până acum am văzut doar o escaladare din partea Moscovei", a adăugat el.

"Acesta este un moment esenţial. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar putea întâmpla", a avertizat şeful diplomaţiei americane.

Blinken a asigurat din nou că Washingtonul şi aliaţii săi vor impune "rapid" sancţiuni punitive Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina, ceea ce, a spus el, se poate întâmpla acum "în orice moment".

"Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat decizia", a adăugat el.

"Dar ceea ce ştim este că el a pus în practică o capacitate de a acţiona într-un termen foarte scurt", a mai declarat Blinken.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe


Vineri după-amiază, în cadrul unor discuţii, lideri occidentali, inclusiv preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz "şi-au reafirmat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a mai informat preşedinţia franceză.

Președintele SUA, Joe Biden, le-a spus liderilor NATO și UE , vineri seară că președintele rus Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, care s-ar putea întâmpla chiar în următoarele zile, au declarat surse diplomatice citate de The Guardian.

ADVERTISING

Biden și-a sunat partenerii din alianță după o reuniune de urgență la Casa Albă, pentru a le comunica ultimele informații primite de la serviciile secrete cu privire la evoluțiile de la granița Rusiei cu Ucraina, și despre strategiile lui Putin.

Într-o conferință de presă susținută la Casa Albă, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, le-a cerut tuturor americanilor să plece imediat din Ucraina.

Marea Britanie și Israelul au transmis cetățenilor lor să plece imediat din Ucraina, Israelul a decis să evacueze familiile personalului diplomatic de la Kiev.

Uniunea Europeană a luat decizii similare, plănuind să își evacueze personalul de la Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇