Vicecancelarul Germaniei: Europa s-ar putea afla în pragul războiului

Vicecancelarul Germaniei: Europa s-ar putea afla în pragul războiului

Deși intențiile Rusiei cu privire la o eventuală invazie a Ucrainei nu sunt 100% sigure, numărul doi al politicii Germaniei și-a exprimat, duminică, îngrijorările legate de escaladarea tensiunilor din Europa de Est.

„Ne-am putea afla în pragul unui război în Europa”, a transmis vicecancelarul Robert Habeck, într-o intervenție la RTL/NTV, citat de The Guardian.

„(Rusia - n.red.) este tiranică și amenințătoare”, a adăugat oficialul german.

Între timp, cancelarul Olaf Scholz îi va transmite președintelui rus Vladimir Putin în cadrul întâlnirii de marți că vor exista „consecințe puternice” dacă va ataca Ucraina. Cu toate acestea, el consideră că liderul de la Kremlin nu va fi înduplecat.

ADVERTISING

De asemenea, luni, cancelarul german va face o vizită oficială în Ucraina.

Ucraina vs. Rusia - faza pe amenințări

În contextul în care Vladimir Putin și-a adus peste 100.000 de soldați și numeroase echipamente de război în jurul țării vecine, iar intervențiile diplomatice ale oficialilor UE și SUA nu s-au soldat cu un rezultat până acum, ambele tabere au trecut la amenințări.

„Oricine i-a privit în ochi pe soldații noștri cel puțin o dată este convins că evenimentele din 2014 nu se vor repeta și că agresorul nu va cuceri Kievul, Odesa, Harkov sau oricare alt oraș”, au precizat într-o declarație comună ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, și șeful armatei din Ucraina, generalul-locotenent Valerii Zaluzhnyi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Bine ați venit în iad!” ar fi mesajul de „bun venit” pentru agresori.

Pe de altă parte, Rusiei nu îi pasă de riscurile unor sancţiuni occidentale în cazul invadării Ucrainei, a precizat ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev.

''Îmi scuzaţi exprimarea, dar ne doare în cot de toate sancţiunile lor'', a declarat Tatarinţev, într-un interviu difuzat sâmbătă noaptea pe website-ul cotidianului suedez Aftonbladet.

Ambasadorul a dat însă asigurări că Rusia încearcă să evite un război. ''Este dorinţa cea mai sinceră a liderilor noştri politici. Ultimul lucru pe care îl vor oamenii în Rusia este războiul'', a adăugat diplomatul.

ADVERTISING

Iată însă ce ar însemna ca Rusia să taie gazele pentru Europa: Noi creşteri de preţ, fabrici închise şi epuizarea resurselor într-o lună


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇