Joe Biden a discutat cu președintele Ucrainei despre conflictul cu Rusia: SUA vor răspunde rapid și decisiv

Joe Biden a discutat cu președintele Ucrainei despre conflictul cu Rusia: SUA vor răspunde rapid și decisiv

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au convenit să continue „diplomaţia” şi „descurajarea” în faţa Rusiei, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o duminică şi care a durat aproximativ 50 de minute, a anunţat Casa Albă.

”Cei doi lideri au căzut de acord asupra importanţei de a continua diplomaţia şi descurajarea ca răspuns la acumularea militară a Rusiei la frontierele Ucrainei”, potrivit unui comunicat al Administraţiei americane, citat de Agerpres.

Joe Biden a promis din nou un răspuns "rapid şi decisiv" al SUA, în coordonare cu aliaţii săi, în cazul unui atac rusesc, şi l-a asigurat pe preşedintele ucrainean de angajamentul Washingtonului faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Convorbirea a avut loc la o zi după ce Biden a vorbit la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce eforturi diplomatice intense continuă pentru a evita un război.

ADVERTISING

Oficialii americani NU confirmă informaţiile potrivit cărora Rusia ar invada miercuri Ucraina

În ciuda a ce s-a vehiculat în presa internațională, oficiali americani de rang înalt au declarat că nu pot confirma informaţiile potrivit cărora serviciile de informaţii americane indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina miercuri, dar au repetat avertismentele ca americanii să părăsească imediat Ucraina.

''Nu putem prezice cu exactitate ziua, dar spunem de ceva timp că ne aflăm într-o fereastră şi că ar putea începe o invazie - ar putea începe o acţiune militară majoră - din partea Rusiei în Ucraina în orice zi. Inclusiv săptămâna aceasta, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice", a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, duminică, la CNN, întrebat despre posibila dată de miercuri, vehiculată în presa internațională.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, Rusia ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat, de asemenea, duminică, să confirme informaţiile privind termenul de miercuri.

''Nu sunt în măsură să confirm aceste informaţii'', a declarat Kirby în timpul unui interviu la emisiunea Fox News Sunday, adăugând că o acţiune militară rusă ar putea avea loc în orice zi.

Discuții SUA-Rusia soldate cu niciun rezultat

Preşedintele american, Joe Biden, care urmează să discute cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski duminică, i-a spus lui Putin, într-o convorbire telefonică sâmbătă, că Occidentul va răspunde decisiv la orice invazie şi că un astfel de atac ar afecta şi izola Moscova. Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat că apelul lui Biden a fost substanţial, dar că nu a existat nicio schimbare fundamentală.

ADVERTISING

Kremlinul a declarat că Putin i-a spus lui Biden că Washingtonul nu a reuşit să ia în considerare principalele preocupări ale Rusiei şi că nu a primit niciun "răspuns substanţial" cu privire la elementele cheie ale cererilor sale de securitate.

Putin doreşte garanţii din partea Statelor Unite şi a NATO care să includă blocarea intrării Ucrainei în NATO, abţinerea de la desfăşurarea de rachete în apropierea graniţelor Rusiei şi reducerea infrastructurii militare a NATO în Europa la nivelurile din 1997.

De asemenea, un oficial al preşedinţiei franceze a declarat sâmbătă, după ce preşedintele Emmanuel Macron a vorbit cu Putin, că nu există indicii din ceea ce a spus liderul rus că Rusia pregăteşte o ofensivă. Dar oficialul a declarat că Parisul a rămas ''extrem de vigilent''.

Germania încearcă săptămâna viitoare o nouă rundă de negocieri cu Rusia, pe fondul escaladării tensiunilor cu Ucraina

În plus, Germania se așază din nou la masa discuțiilor cu liderul de la Kremlin.

De data aceasta, cancelarul Olaf Scholz îi va vorbi lui Putin despre „consecinţele dure” ale unui eventual atac asupra Ucrainei, la întâlnirea de săptămâna viitoare, dar nu se aşteaptă la o concedie din partea acestuia.

Olaf Scholz se va deplasa luni la Kiev, pentru o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar marţi va merge la Moscova, unde îl va întâlni pe Putin.

În context, numărul doi al politicii Germaniei și-a exprimat, duminică, îngrijorările legate de escaladarea tensiunilor din Europa de Est.

„Ne-am putea afla în pragul unui război în Europa”, a transmis vicecancelarul Robert Habeck, într-o intervenție la RTL/NTV. „(Rusia - n.red.) este tiranică și amenințătoare”, a adăugat oficialul german.

Pe de altă parte, ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev, a transmis că Rusiei nu îi pasă de riscurile unor sancţiuni occidentale în cazul invadării Ucrainei: „Îmi scuzaţi exprimarea, dar ne doare în cot de toate sancţiunile lor'', a declarat acesta, într-un interviu difuzat sâmbătă noaptea pe website-ul cotidianului suedez Aftonbladet.

În opinia sa, ţările occidentale nu înţeleg mentalitatea rusă: „Cu cât Occidentul face mai multe presiuni asupra Rusiei, cu atât mai puternic va fi răspunsul rus'', a continuat el.

Ambasadorul Viktor Tatarinţev a dat însă asigurări că Rusia încearcă să evite un război. „Este dorinţa cea mai sinceră a liderilor noştri politici. Ultimul lucru pe care îl vor oamenii în Rusia este războiul'', a adăugat diplomatul.

Occidentul se teme că Rusia va invada Ucraina după ce Moscova a desfăşurat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor ucrainene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇