Ucraina plătește 500 de milioane de euro pentru a menține traficul aerian deschis

Ucraina plătește 500 de milioane de euro pentru a menține traficul aerian deschis

Ucraina a alocat fonduri suplimentare de aproape 520 de milioane de euro sub formă de garanții de stat pentru firmele de asigurări și de leasing din transportul aerian, care se tem să mai lucreze în spațiul de zbor ucrainean, din cauza conflictului cu Rusia, care poate izbucni în orice moment.

Premierul Denis Șmihal a anunțat că fondurile ar urma să stabilizeze situația de pe piața zborurilor comerciale, afectată în aceste momente de numeroase anulări de curse, scrie The Guardian.

Compania olandeză KLM și-a anulat toate zborurile către Ucraina, după ce guvernul din Țările de Jos a emis o atenționare de călătorie în Ucraina. KLM nu a mai zburat din 2014 pe deasupra Crimeii ocupate de ruși și olandezii n-au uitat că aproape 200 de conaționali au murit, după ce zborul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK rusească deasupra Ucrainei.

ADVERTISING

Și compania germană Lufthansa ia în considerare anularea zborurilor, iar un charter din Madeira cu destinația Kiev a aterizat în weekend la Chișinău, după ce proprietarul aeronavei nu a mai vrut să opereze în spațiul aerian al Ucrainei.

În același timp, chiar serviciul de trafic aerian de stat al Ucrainei a sfătuit duminică companiile să evite să zboare peste o zonă din Marea Neagră, până sâmbăta viitoare, din cauza exercițiilor navale rusești, care implică peste 30 de nave, în apropierea peninsulei Crimeea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe de altă parte, un oficial din aparatul președintelui Zelenski a declarat că „nu are rost” să se închidă spațiul de zbor, iar suspendarea zborurilor KLM „seamănă cu un fel de blocadă parțială”.

Mustafa Nayyem, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, a spus că guvernul nu a închis spațiul aerian al țării. „Închiderea spațiului aerian este un drept suveran al Ucrainei și Guvernul nu a luat această decizie”, a scris Nayyem pe Facebook.

Aeroportul Borispol din Kiev continua să funcționeze în normal, duminică după-amiază, potrivit autorităților. „Începând de astăzi, aproape toate zborurile sunt conform programului și fără modificări”, a transmis aeroportul. „Rămâneți calmi și urmăriți eventualele modificări ale programului”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇