Uniunea Europeană pregăteşte o serie de răspunsuri la orice nouă tentativă a Rusiei de a destabiliza Ucraina, dar blocul comunitar nu ştie exact ce plănuieşte Moscova să facă, a declarat luni pentru Reuters un oficial european.
Discuţiile dintre SUA şi Rusia „nu au adus foarte mult”, dar dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin este în continuare deschis prin liderii Germaniei şi Franţei, potrivit sursei citate.
UE caută surse alternative de energie în cazul în care Rusia şi-ar reduce livrările către Europa. De asemenea, blocul comunitar se pregăteşte pentru sosiri de refugiaţi în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, a adăugat acelaşi responsabil european.
"Rusia încearcă să demonstreze că este poliţistul regiunii", a declarat interlocutorul Reuters, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului şi despre care agenţia britanică de presă afirmă că a avut convorbiri telefonice cu Putin în trecut.
"Atitudinea critică a Moscovei la adresa Ucrainei rezidă în ideea că oamenii (din Ucraina) au făcut o alegere în favoarea democraţiei liberale, cu valorile, principiile şi libertăţile" acesteia, adaugă el, afirmând că occidentalii cred că Putin a făcut o "obsesie" pentru Ucraina, inclusiv faţă de garanţiile care - potrivit Moscovei - ar fi fost oferite în anii 1990, şi anume că NATO nu se va extinde spre Est. Alianţa Nord-Atlantică şi SUA neagă că ar fi fost făcută o astfel de promisiune.
Implicarea Moscovei în Ucraina, la fel ca în alte foste republici sovietice, este o tentativă de a "submina şi destabiliza" ţările care aspiră la legături mai strânse cu Occidentul decât cu Kremlinul, a spus oficialul citat.
"Este tentativa Rusiei de a demonstra că Occidentul nu este de încredere şi că valorile sale nu sunt puternice", spune în continuare acelaşi responsabil european.
Sancțiuni dure
Exprimându-se la o zi după ce Washingtonul a declarat că Rusia ar putea să invadeze Ucraina în orice moment sub un pretext neaşteptat, oficialul a spus că, cu cât sancţiunile UE împotriva Rusiei vor fi mai dure în cazul unei intervenţii militare, cu atât mai mare va fi lovitura pentru blocul comunitar în cazul represaliilor Moscovei.
În timp ce unele state membre ale UE doresc impunerea de sancţiuni severe pentru descurajarea Rusiei de la orice atac, altele afirmă că aceasta ar echivala cu o escaladare a tensiunilor, a spus oficialul.
Adoptarea de sancţiuni la nivelul UE necesită unanimitate, iar blocul comunitar a fost mult timp divizat între cei care pledează pentru un mai mare angajament politic şi afaceri cu Rusia şi cei care se plasează pe o poziţie mai belicoasă.
Circa 40% din necesarul de gaz din UE provine din Rusia, a indicat responsabilul citat, adăugând că blocul comunitar este în prezent în discuţii cu Norvegia şi Qatar, între altele, cu privire la creşterea aprovizionării cu energie dacă va fi necesar.
Aceeaşi sursă a mai spus că se aşteaptă ca UE să decidă cu privire la un sprijin macroeconomic suplimentar pentru Ucraina, în timp ce Kievul caută mai mult sprijin politic, inclusiv pentru consolidarea relaţiei sale cu Uniunea Europeană.
Rusia a comasat de mai multe săptămâni peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, dar neagă că ar intenţiona să invadeze ţara vecină. Moscova cere Occidentului ceea ce ea numeşte garanţii de securitate.
După ampla mişcare de contestare din Ucraina care a dus la înlăturarea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, Moscova a anexat Crimeea în 2014, an în care a început şi conflictul din Donbas, în estul Ucrainei, Rusia fiind acuzată de sprijinirea rebelilor separatişti.
Potrivit Kievului, circa 15.000 de persoane şi-au pierdut deja viaţa în conflictul din Donbas, notează Reuters.