Biden avertizează direct Rusia: Dacă atacă Ucraina, lumea nu va uita că a ales să provoace moarte și distrugere fără sens. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO (Video)

Biden avertizează direct Rusia: Dacă atacă Ucraina, lumea nu va uita că a ales să provoace moarte și distrugere fără sens. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO (Video)

Președintele american Joe Biden a făcut marți seara o declarație de la Casa Albă în care a avertizat direct Rusia că va suferi consecințe dezastruoase dacă va merge până la capăt și va ataca Ucraina.

Declarația lui Biden a fost anunțată cu doar câteva ore înainte, nu era în programul președintelui american la începutul zilei. Ea vine în contextul în care serviciile de informații americane avertizaseră de săptămâna trecută că miercuri Rusia planifică să invadeze Ucraina, și unele surse din presa externă au spus că atacul va avea loc în această noapte, la ora 03:00.

Biden le-a transmis rușilor că nu sunt inamicii americanilor și s-a arătat convins că cel mai probabil nici nu-și doresc să provoace suferința războiului ucrainenilor. Președintele SUA a reiterat și că soldații americani nu vor fi trimiși în Ucraina, însă SUA vor apăra ”fiecare centimetru din teritoriul NATO”, amintind de planurile continue de consolidare a Flancului Estic, din care face parte și România.

ADVERTISING

”Rusia are peste 150.000 de soldați în jurul Ucrainei, o invazie e încă o posibilitate. De aceea ne-am mutat temporar ambasada și le-am cerut americanilor să plece. Am împărtășit ceea ce știam, am fost transparenți.

SUA nu sunt o amenințare pentru Rusia, Ucraina nu e o amenințare pentru Rusia. Nici NATO și nici SUA nu au rachete în Ucraina și nu vrem să le trimitem acolo.

Către cetățenii Rusiei: nu sunteți inamicii noștri și nu cred că vreți un război împotriva Ucrainei, o țară cu care aveți rădăcini comune. Dacă Rusia atacă Ucraina, va fi un război la alegere, un război fără cauză și fără motiv.

ADVERTISING

Spun aeste lucruri nu ca sa provoc, dar ca să fie clar că dacă Rusia invadează în zilele sau săptămânile care urmează, costruile umane ar fi dezastruoase. Lumea nu va uita că Rusia a ales să provoace moarte și distrugere fără sens. Ar fi o rană pe care Rusia și-ar provoca-o singură.

Vestul este unit. Principiul că o țară nu poate schimba granițele alor țări prin forță sta la baza viziunii noastre și va avea câștig de cauză”, a spus Biden.

Președintele SUA a spus că sancțiunile pentru Rusia vor fi mult mai dure decât cele impuse la invadarea Ucrainei. A admis că ele ar aveaconsecințe și asupra economiei americane, dar a spus că măsuri deja sunt luat pentru a le evita, dacă se va ajunge aici.

ADVERTISING

”Dacă Rusia va continua, lumea se va ralia în spatele nostru. Suntem pregătiți să impunem sancțiuni mari, pe care nu le-am luat în 2014. Vom pune presiune pe cele mai mari instituții financiare și industrii cheie. În ce privește Nord Stream 2, dacă Rusia continuă invazia, nu se va mai întâmpla.

Nu vom trimite soldați în Ucraina, le-am dat ucrainenilor arme să se apere singuri și i-am instruit. Dar SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Dacă Rusia invadează, vom face noi pași să asigurăm aliații și să descurajăm alte agresiuni.

Vor fi consecințe și aici, la noi acasă, dar este un preț pe care și democrații și republicanii sunt dispuși să-l plătească pentru apărarea democrației. Nu spun că va fi fără durere, un impact ar putea fi asupra costurilor energiei și facem pași activi să ținem sub control prețurile în energie și să protejăm consumatorii”, a mai spus Biden.

El a avertizat Rusia să nu conducă nici atacuri de alte natură, cum ar fi cele cibernetice, în contextul în care cu doar câteva ore în urmă site-ul Ministerului rus al Apărării și cele ale unor bănci au fost ținta hackerilor.

”Nu căutăm confruntare directă cu Rusia, dar vom răspunde cu putere. Dacă Rusia atacă aliații noștri, inclusiv cu atacuri cibernetice, vom fi gata să răspundem. Două căi sunt în continuare deschise și sper să alegem diplomația, de dragul viitorului nostru comun.

Dar să nu avem nicio îndoială: Dacă Rusia atacă Ucaina, SUA nu vor întârzia să răspundă. Dacă nu vom apăra libertatea azi, cu siguranță vom plăti un preț mai mare mâine”, a conchis Biden.

Președintele american a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

President Biden addresses the nation on the Ukraine-Russia crisis — 2/15/22

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇