Autoritățile ucrainene au anunțat marți seară că mai multe site-uri, printre care cel al Ministerului Apărării și cele ale băncilor Privatbank și Oshadbank sunt ținta unor atacuri cibernetice.
Ucraina spune că Rusia poate fi în spatele acestor atacuri, care sunt în desfășurare la această oră, potrivit Reuters.
Atunci când sunt accesate, site-urile afișează un mesaj prin care utilizatorii sunt informați că sunt în desfășurare lucrări de mentenanță.
În urmă cu exact o lună, pe 14 ianuarie, mai multe site-uri ale guvernului ucrainean au fost ținta unui atac cibernetic masiv, în urma căruia datele cetățenilor au devenit publice. Și la acel moment Ucraina a anunțat că toate indiciile duc spre Rusia.
Incidentul de azi vine la doar câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scultz, că ”Rusia nu își dorește război, dar nici nu poate asista cu ochii închişi la ce fac SUA şi NATO”.
Armata rusă a anunțat marți primele retrageri de trupe de la granița cu Ucraina, iar Kremlinul a susținut că este deschis la negocieri.
Pe de altă parte, cele mai noi informații ale britanicilor arată că Rusia trimite în continuare militari în această zonă fierbinte. Premierul Boris Johnson a catalogat situația ca fiind „foarte, foarte periculoasă”.
Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că anunțul Rusiei privind retragerea trupelor oferă motive de optimism, dar că Alianța nu a văzut încă o detensionare reală a situației.
Kievul, la rându-i, a cerut fapte, nu vorbe. Faptele care s-au petrecut la scurt timp au fost acest atac cibernetic.
Vinerea trecută, de la baza militară Mihail Kogălniceanu de la Constanța, șeful NATO avertiza că invazia militară nu e singurul mod în care Rusia interferează cu suveranitatea Ucrainei. El a vorbit și de tentative de dărâmare a guvernului de la Kiev dar și de atacuri cibernetice și spioni infiltrați.