Un nou atac cibernetic a avut loc miercuri dimineață în Ucraina, de o amploare mult mai mare decât cel de marți.
Nu au funcționat site-urile Ministerului Educației și Științei, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Stat de Urgență și Cabinetului de Miniștri, scrie kp.ua.
Totodată, unii utilizatori au raportat probleme la accesarea site-urilor Oficiului Președintelui și ale Serviciului de Frontieră.
Acesta este al doilea atac consecutiv asupra site-urilor ucrainene. Marți după amiază, site-urile Ministerului Apărării și cele ale băncilor Privatbank și Oshadbank au fost ținta unor atacuri cibernetice.
Potrivit serviciului de presă al Poliției Naționale, au fost deja deschise dosare penale.
„Direcția de Investigații a Poliției Naționale a deschis urmărirea penală în temeiul articolului 361 (ingerință neautorizată în funcționarea sistemelor automate) și articolului 363-1 (difuzarea intenționată de semnale telecom care cauzează o întrerupere în funcționarea sistemelor automatizate) din Codul Penal al Ucrainei”, a anunțat Poliția.
Un grup de lucru format din „experti ai sistemului national de securitate cibernetica ia toate masurile necesare pentru contracararea si localizarea atacului cibernetic”.
De asemenea, ministrul Transformării Digitale, Mihail Fedorov, a declarat că echipele de IT-iști au respins atacuri ale hackerilor din patru țări - Rusia, China, Cehia și Uzbekistan.
UPDATE Kremlinul a negat că ar avea vreo implicare în atacurile cibernetice din ultimele 24 de ore.
”Nu știm nimic despre asta, dar, cum era de așteptat, Ucraina continuă să dea vina pe Rusia pentru orice se întâmplă”, a declarat purătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Guardian.
În urmă cu o lună, pe 14 ianuarie, mai multe site-uri ale guvernului ucrainean au fost ținta unui atac cibernetic masiv, în urma căruia datele cetățenilor au devenit publice. La acel moment, Ucraina a anunțat că toate indiciile duc spre Rusia.
Atacurile cibernetice vin după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, marți, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scultz, că ”Rusia nu își dorește război, dar nici nu poate asista cu ochii închişi la ce fac SUA şi NATO”.
Armata rusă a anunțat marți primele retrageri de trupe de la granița cu Ucraina, iar Kremlinul a susținut că este deschis la negocieri.
Pe de altă parte, cele mai noi informații ale britanicilor arată că Rusia trimite în continuare militari în această zonă fierbinte. Premierul Boris Johnson a catalogat situația ca fiind „foarte, foarte periculoasă”.
Și Guvernul SUA a anunţat că apreciază posibilă o incursiune rusă în Ucraina înaintea încheierii Jocurilor olimpice de iarnă din China, duminică.
Însă ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană Vladimir Cijov a respins miercuri avertismentele SUA.
"În ceea ce priveşte Rusia, vă pot asigura că miercurea aceasta nu va avea loc niciun atac. Nu va exista nicio escaladare nici săptămâna viitoare, nici în săptămâna următoare, nici luna viitoare. Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri", a spus Cijov.