Ucraina, de la Ziua invaziei, la Ziua unității. În toată țara oamenii au ieșit în stradă cu steaguri și au cântat imnul (Foto & video)

Ucraina, de la Ziua invaziei, la Ziua unității. În toată țara oamenii au ieșit în stradă cu steaguri și au cântat imnul (Foto & video)

Anunțată de o săptămâna ca ”Ziua invaziei”, miercuri a devenit în Ucraina ”Ziua unității”.

Marți, mai multe publicații internaționale prezentau surse care susțineau că invazia va fi pornită la ora 03:00, președintele american a ieșit la Casa Albă să facă declarații ce păreau a fi ultimul avertisment înainte de război, așa că ne-am bucurat cu toții dimineață, cănd ne-am trezit și situația nu escaladase.

În timp ce liderii NATO, UE și SUA își păstrează scepticismul că Moscova își retrage cu adevărat trupele și spun că pericolul invaziei încă este prezent, ucrainenii și-au început ziua într-o notă naționalistă, cu imnul în difuzoare și steaguri arborate la geamuri.

ADVERTISING

Președintele Volodimir Zelensky a decretat ca această miercuri să rămână în istorie ca ”Ziua unității” și i-a îndemnat pe cetățeni ca la ora 10:00 să cânte imnul și să fluture steagul ucrainean.

”Avem dreptul să facem ce dorim, pentru că suntem la noi acasă, suntem în Ucraina. Nimeni nu ne va iubi casa așa cum ne-o iubim noi. Și doar împreună ne putem să ne apărăm casa. La mulți ani, de Ziua unității, galben și albastru”, a transmis Zelensky, la primele ore ale dimineții, potrivit The Guardian.

Zelensky face un tur la instituțiile cheie din Ucraina, după care va merge în Donbass.

Un grup de oameni s-a strâns în Piața Maidan, simbolul rezistenței la evenimentele din 2014, ce au culminat cu anexarea Crimeii și au cântat la unison imnul național.

În fața instituțiilor de stat, angajații au ieșit pe trotuare la ora 10:00 cu steaguri în mâini și au cântat de asemenea imnul.

Și la Ministerul Apărării a avut loc o ceremonie de ridicare a steagului, în timp ce instituția este una dintre cele țintite de hackeri în ultimele 24 de ore.

Parlamentarii au cântat și ei în stradă imnul.

Pe stadionul din Kiev a fost desfășurat un steag de 200 de metri.

Și angajații misiunii Uniunii Europene de consiliere (EUAM) în Ucraina au ieșit în fața sediului și au intonat imnul.

Iată imagini și de la Universitatea din Kiev.

Primarul Kievului, fostul pugilist Vladimir Klitschko, a vorbit la radioul LBC despre amenințarea care continuă, dar a dat asigurări că Ucraina e pregătită.

ADVERTISING

”Este prima oara în istoria Ucrainei când atât de mulți soldați ruși sunt la granițele noastre. Riscul unei agresiuni este destul de mare. Dar suntem pregătiți pentru orice scenariu și sperăm ca invazia să nu aibă loc și că diplomația va fi soluția”, a spus Klitschko.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇