Zelenksi, pledoarie finală la München: Va fi război în Europa, nu doar în Ucraina

Zelenksi, pledoarie finală la München: Va fi război în Europa, nu doar în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenksi, a declarat sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la München, că toată lumea „trebuie să fie calmă şi raţională”, însă ucrainenii sunt pregătiți să se apere, cu sau fără ajutor internațional.

Dacă va fi război, va fi război în Europa, nu îl priviți doar ca pe un război în Ucraina, a transmis liderul de la Kiev partenerilor occidentali.

Mesajul său vine în timp ce situația din estul Ucrainei este tot mai tensionată, SUA anunță că invazia Rusiei este iminentă, iar marile puteri europene își anunță cetățenii să părăsească Ucraina.

ADVERTISING

Ne vom proteja ţara cu sau fără sprijin de la partenerii noştri internaţionali. Toţi trebuie să înţelegem că nu e doar un ajutor pentru Ucraina, o donaţie, ci intervenţia trebuie privită ca fiind contribuţia voastră la securitatea Europei.

Nu doar Ucraina îşi doreşte pacea, ci întreaga lume. (...) Vreau să cred că NATO va funcţiona eficient”, a spus Zelenski, la conferinţa de securitate de la München.

Președintele Ucrainei a mai spus că nu va refuza ajutorul europenilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Nu putem rămâne pasivi la ce se întâmplă. Mulţi îşi doresc ca Ucraina să fie o naţiune slabă economic şi social. Dacă vreţi să ne ajutaţi, o puteţi face!”, a mai spus președintele.

Spune că vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin: „Nu ştiu ce vrea preşedintele Rusiei. De aceea, propun să ne întâlnim”.

Totodată, Volodimir Zelenksi solicită NATO să urgenteze negocierile de aderare cu Ucraina.

„Referitor la NATO, cerem începerea negocierilor cât de repede se poate. Rusia spune că, dacă Ucraina se integrează în NATO, ar putea încerca să preia prin forţă armată controlul în Crimeea. Ar trebui (Moscova - n.red.) să citească textul articolului 5 cu mai multă atenţie, unde se precizează că este vorba de prevederi defensive şi nu despre lansarea unor atacuri. Dacă vom prelua controlul în Crimeea şi în estul Ucrainei, o vom face pe cale diplomatică”, a spus Zelenski.

ADVERTISING

Șeful statului a vorbit și despre necesitatea realizării unei noi strategii de securitate în Europa.

„Ucraina spune că vrea pace, Europa spune că vrea pace, Rusia spune că nu doreşte să intervină. Atunci însemnă că cineva minte... Este clar că arhitectura de securitate a Europei este aproape distrusă. E timpul pentru una nouă”, a mai precizat Zelenski.

În orice caz, spune președintele Ucrainei, „indiferent ce se va întâmpla, ne vom proteja frumoasa noastră țară”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇