Cine este eroul Zelenski, actorul de comedie care a nimerit într-un thriller cu Putin în rol negativ

„Slujitorul Poporului” vs. „Invazia Roșie 3”
Cine este eroul Zelenski, actorul de comedie care a nimerit într-un thriller cu Putin în rol negativ

Când apărea pentru prima dată la TV ca „președinte al țării”, în 2015, Volodimir Zelenski interpreta doar un rol, într-un serial de comedie care a prins foarte bine în Ucraina – atât de bine încât scenariul din film a fost transpus rapid în viața reală, la alegerile din 2019.

Cine s-ar fi gândit că acest actor va ajunge cunoscut de toată planeta pentru modul cum îşi apără ţara de agresiunea lui Putin?

Urmăreşte LIVE desfăşurarea războiului din Ucraina, care a intrat în Ziua 5

Destinul unui actor de succes

Succesul înregistrat de „Slujitorul Poporului”, un fel de „Las Fierbinți” ucrainean, l-a ajutat pe Volodimir Zelenski, care abia împlinise 41 de ani, să ajungă președintele Ucrainei.

El a jucat și în campania electorală același rol de candidat antisistem, anticorupție și antioligarhi, care i-a adus victoria în alegeri cu 73% din voturi în fața miliardarului Petro Poroșenko.

ADVERTISING

În „Slujitorul Poporului”, Zelenski juca rolul unui modest profesor de istorie, Vasili Goloborodko, care devine popular după ce un clip în care-i înjură pe politicienii corupți ajunge viral pe Net, arată BBC.

Până la Palatul Mariinsky mai e doar un pas, iar de aici încep aventurile.

SERVANT OF THE PEOPLE | SERVANT OF THE PEOPLE | Trailer | English Subtitles |2016

Și la fel s-a întâmplat în realitate. Ajuns președinte, Zelenski a încercat să se țină de temele din campanie, dar provocările au fost de la început extrem de serioase - Ucraina fiind din 2014 în conflict cu separatiștii din Donbas.

Aceasta este și o promisiune de bază din campania electorală pe care Zelenski n-a reușit s-o îndeplinească: oprirea războiului din estul Ucrainei.

Iar acum fostul actor s-a trezit într-un scenariu de thriller, cu tancurile rusești care au invadat Ucraina. Iar el trebuie să asigure un happy-end pentru cei 44 de milioane de locuitori ai țării. Oare va reuși?

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comediant de meserie

Zelenski a intrat în politică doar pentru a candida la alegerile din 2019, iar până să ajungă președintele Ucrainei întreaga sa activitate a fost în zona divertismentului, a glumelor.

Când era mai tânăr, Zelenski apărea în show-uri de genul ”iUmor” de la televiziuni din Rusia. A fondat o trupă de comedie, Kvartal 95, care în 2003 s-a transformat în casă de producție. Era cunoscut pentru rolurile din „Love in the Big City” (2009) și „Rzhevsky Versus Napoleon” (2012).

Ukrainian presidential candidate Zelenskiy show in
Foto: Hepta.ro

Abia cu „Slujitorul Poporului” a dat lovitura pe micile ecrane și în plan financiar.

Serialul difuzat de postul ucrainean 1+1, al controversatului miliardar Igor Kolomoisky, l-a făcut și pe el milionar, iar mai apoi l-a făcut și președinte.

Rolul a devenit serios

În 2014, fostul președinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere, după luni de proteste pe Maidanul din Kiev, fiind înlocuit de miliardarul Petro Poroșenko.

ADVERTISING

Rusia a anexat Crimeea, iar separatiștii din Doneţk și Lugansk și-au autoproclamat independența și au intrat în conflict cu puterea de la Kiev, un război care și în ziua de azi este departe de final, ba chiar s-a întețit în ultimele zile, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Occident.

Acestea erau vremurile în care „Slujitorul Poporului”, cu Volodimir Zelenski în rolul principal, a început să fie difuzat, în 2015.

Mizând pe succesul înregistrat, la finalul celor trei sezoane ale serialului, satira politică s-a transformat în platformă politică, un nou partid a fost înregistrat sub acest nume cunoscut și iubit de ucraineni, iar actorul principal și-a jucat șansa la alegerile prezidențiale din 2019, pe care le-a câștigat cu un scor remarcabil.

Piatra de moară din Donbas

Așa cum a promis în campanie, Zelenski a încercat să cadă la pace cu Putin, a făcut schimburi de prizonieri cu separatiștii din est și a încercat să respecte Acordul de la Minsk, care ar fi trebuit să garanteze pacea în Donbass. Ucrainenii erau deja sătui de un război care a făcut peste 10.000 de victime. Însă nu a fost de ajuns.

Putin a agitat din nou apele și le-a oferit separatiștilor pașapoarte rusești, iar firavul armistițiu din 2020 a fost încălcat permanent.

Văzând că nu ajunge prea departe încercând compromisuri cu Moscova, Zelenski a mizat și mai mult pe sprijinul Occidentului, insistând pe aderarea Ucrainei la NATO și UE.

Aceste mișcări l-au deranjat pe Putin, iar ostilitățile conduse în timpul iernii trecute prin Gazprom s-au transformat la primăvară în amenințări militare, cu tancuri aduse la graniță.

Ucrainenii au reușit să treacă iarnă, cu ajutor european, iar mâna de pe robinetul cu gaze nu-i mai impresionează la fel de mult ca în decembrie, așa că Putin a decis invazia.

FWRO
Foto: Hepta.ro

Pe uniforma militară se văd mai greu petele

Zelenski n-a fost ferit nici de scandaluri, iar numele i-a apărut în dosarul Panama Papers și în războiul fostului președinte Donald Trump cu Joe Biden.

Ukraine NATO Military Drills
Foto: Hepta.ro

A scăpat cumva „neșifonat” din toate acestea, iar acum, dacă și-a luat și uniforma militară, „petele” nu se mai văd.

La 44 de ani, Zelenski este în continuare cel mai tânăr președinte al Ucrainei, însă a încercat să-și transforme vârsta într-un avantaj și a apărut de multe ori în mijlocul soldaților.

Conflict in Ukraine
Foto: Hepta.ro

Iată că acum este nevoit să îmbrace din nou hainele de soldat și să-și apere țara de o forță de invazie rusă.

Iată relatările, minut cu minut, din cele 4 zile de război, după ce Putin a lansat invazia totală în Ucraina:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇