Rusia răspunde ultimelor propuneri ale SUA: Va exista o reacție militară, dar invadarea Ucrainei este exclusă

Rusia răspunde ultimelor propuneri ale SUA: Va exista o reacție militară, dar invadarea Ucrainei este exclusă

Rusia acuză Statele Unite că au ignorat cele mai importante solicitări privind garanțiile de securitate și va răspunde prin măsuri tehnico-militare, însă nu printr-o invazie la scară largă în Ucraina, potrivit unei scrisori de răspuns trimise la Washington, care a apărut joi în presa rusă.

Este vorba despre un document de zece pagini, care nu a fost încă publicat de autoritățile de la Moscova, însă al cărui rezumat a apărut în ziarul rusesc Kommersant, arată The Guardian.

„În absența oricăror demersuri ale părții americane de a agrea garanții de securitate ferme, de ordin legal, din partea SUA și a țărilor aliate, Rusia va fi forțată să reacționeze, inclusiv prin implementarea unor măsuri cu caracter tehnico-militar”, se arată în documentul citat de presa rusă.

ADVERTISING

Guvernul Rusiei a reiterat faptul că nu are niciun plan să invadeze Ucraina și a descris avertizările SUA privind iminența unui atac drept „o încercare de a pune presiune și a devaloriza propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate cerute”.

Americanii nu au venit cu „un răspuns constructiv” la ”elementele de bază” ale propunerilor părții ruse, printre care se numără interzicerea aderării Ucrainei și Georgiei la NATO sau retragerea trupelor de pe flancul estic al alianței, se mai arată în document.

ADVERTISING

Scrisoarea vine ca răspuns la ultimele propuneri ale SUA privind dezamorsarea conflictului din Ucraina, care au fost trimise în scris Rusiei la finalul lui ianuarie.

Max Seddon, șeful biroului Financial Times de la Moscova, a sumarizat pe Twitter articolul din Kommersant:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇