Rusia a expulzat un diplomat american de top

Rusia a expulzat un diplomat american de top

Rusia l-a expulzat pe adjunctul Ambasadorului SUA la Moscova, Bart Gorman, potrivit agenției ruse de stat RIA, care nu a oferit și alte detalii privind motivul din spatele acestui gest radical.

Statele Unite vor răspunde printr-o mișcare similară, mai scrie agenția rusă, citată de BBC, așa cum se obișnuieste în aceste cazuri destul de rare de conflict diplomatic. Ambasada SUA în Rusia a confirmat că va urma o reacție.

”Gorman era al doilea oficial din ierarhia Ambasadei SUA la Moscova, după ambasador, și un membru-cheie al echipei de conducere”, a declarat purtătorul de cuvânat al ambasadei, Jason Rebholz, citat de The Moscow Times.

ADVERTISING

Oficialul american ar fi părasit Rusia împreună cu familia încă de joia trecută, potrivit unor surse diplomatice.

Anunțul vine în contextul tensiunilor dintre Rusia și Occident, pe fondul acumulării de trupe ruse la frontiera cu Ucraina, despre care americanii și partenerii din NATO spun că ar fi pregătirea unei invazii.

Totodată, decizia Rusiei a fost făcută publică cu puțin timp înainte ca în presa de la Moscova să apară un rezumat al răspunului Kremlinului la propunerile SUA de rezolvare pe cale diplomatică a crizei ruso-ucrainene.

ADVERTISING

În document, Rusia acuză Statele Unite că au ignorat cele mai importante solicitări privind garanțiile de securitate și anunță că va răspunde prin măsuri tehnico-militare, însă nu printr-o invazie la scară largă în Ucraina.

Anul trecut, Rusia și SUA au intrat într-un război diplomatic, în care au expulzat reciproc zeci de oficiali.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇