SUA își închid ambasada de la Kiev, de teama invaziei Rusiei

SUA își închid ambasada de la Kiev, de teama invaziei Rusiei

Statele Unite închid ambasada de la Kiev şi „relochează temporar” numărul mic de personal diplomatic rămas în ţară la Lvov, un oraş din vestul Ucrainei, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

„Am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv – siguranţa personalului nostru – şi îndemnăm cu tărie pe toţi cetăţenii americani rămaşi în Ucraina să părăsească imediat ţara”, a spus Blinken într-un comunicat.

El a precizat că aceste măsuri nu subminează sprijinul SUA pentru Ucraina.

"Aceste măsuri de precauţie nu subminează în niciun fel sprijinul nostru sau angajamentul nostru faţă de Ucraina. Angajamentul nostru faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit", a spus el.

ADVERTISING

Antony Blinken a precizat că va continua discuțiile cu guvernul rus pentru a găsi o soluție la această criză.

"De asemenea, continuăm eforturile noastre sincere de a ajunge la o soluţie şi rămânem angajaţi cu guvernul rus în urma apelului preşedintelui Biden cu preşedintele Putin şi a discuţiei mele diplomatice cu ministrul de Externe Lavrov.

Calea diplomaţiei rămâne disponibilă dacă Rusia alege să se angajeze cu bună-credinţă. Aşteptăm cu nerăbdare revenirea personalului la Ambasadă de îndată ce condiţiile o permit", a adăugat Blinken, conform CNN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sâmbătă, Statele Unite au ordonat retragerea a 160 de soldaţi americani care antrenau forţele ucrainene, pentru a le ”repoziţiona în altă parte în Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Totodată, ambasada americană la Kiev a ordonat retragerea personalului său neesenţial, relatează France Presse şi Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇