Ucraina spune că n-are altă cale decât NATO, Stoltenberg anunță că porțile rămân deschise. Rusia acuză că s-a întrecut limita

Ucraina spune că n-are altă cale decât NATO, Stoltenberg anunță că porțile rămân deschise. Rusia acuză că s-a întrecut limita

În vreme ce tensiunile din estul Ucrainei au degenerat, joi, într-un așa-zis schimb de focuri, din care se confirmă până acum doar faptul că separatiștii pro-ruși au nimerit cu mortierele o grădiniță ucraineană, președintele Volodimir Zelenski spune că țara sa nu are altă cale în afară de apartenența la NATO. De la Moscova, Lavrov anunță că s-a întrecut limita.

”Nu este vorba de NATO, este vorba despre viitorul poporului nostru. Când vorbim despre NATO, despre UE, despre teritoriile ocupate temporar, vorbim de fapt despre independența noastră, despre a putea să decidem ce vrem, ce vom face în viitor”, a declarat președintele Ucrainei.

ADVERTISING

Ucraina are nevoie de garanții de securitate, iar garanția noastră este NATO. E garanția că nu ne vom pierde independența, a declarat Zelenski pentru BBC.

”Nu putem să închidem ochii și să spunem că doar Rusia nu ne vrea aici (în NATO - n.red.). Nu-i adevărat. (...) Unele țări din UE sunt de partea Rusiei, ceea ce este greșit”, a mai spus președintele Ucrainei.

NATO anunță că lasă porțile deschise, Rusia acuză că s-a întrecut măsura

Jens Stoltenberg a anunțat, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării, că Alianța menţine posibilitatea admiterii unor noi state şi susţine suveranitatea Ucrainei şi Georgiei, dar a militat și pentru continuarea dialogului cu Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Aliaţii au confirmat că porţile NATO rămân deschise; orice decizie privind aderarea la NATO le aparţine statelor NATO şi ţărilor aspirante, nu altcuiva. Aliaţii din cadrul NATO au reafirmat susţinerea puternică pentru suveranitatea Georgiei şi Ucrainei, precum şi pentru integritatea teritorială a ambelor ţări. Nu putem accepta revenirea la era sferelor de influenţă, în care marile puteri să exercite presiuni, să intimideze sau să le dicteze altora. Nu pot fi luate decizii despre Ucraina fără Ucraina şi nici decizii despre Georgia fără Georgia", a afirmat Jens Stoltenberg, conform declaraţiilor postate pe site-ul NATO.

ADVERTISING

"Am stabilit însă că, în perioade de tensiuni, dialogul este chiar mai important. NATO menţine deschidere pentru a se implica în negocieri cu Rusia pe bază de bună-credinţă. Aliaţii NATO sunt pregătiţi să negocieze cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia, pentru a aborda o serie largă de probleme şi pentru a găsi soluţii comune", a subliniat Jens Stoltenberg.

"Aliaţii din cadrul NATO continuă eforturile diplomatice intense pentru găsirea unei soluţii politice la criza gravă generată de mobilizarea masivă de forţe ruse în şi în jurul Ucrainei. În pofida afirmaţiilor Moscovei, noi nu am observat până acum vreun semnal privind retragerea forţelor sau reducerea tensiunilor. Dimpotrivă, mobilizarea de trupe ruse pare să continue. Vom continua monitorizarea foarte atentă a evoluţiilor. Cerem Rusiei să facă ceea ce spune, să îşi retragă forţele de la frontierele Ucrainei. Acesta va fi un prim pas important în sensul unei soluţii politice paşnice", a insistat Jens Stoltenberg.

Anterior acestor declarații, de la Moscova, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, transmite că „s-a întrecut limita”, comentând veștile că NATO trimite și mai multe trupe în estul Europei, insclusiv în România, pe fondul tensiunilor cu Rusia privind Ucraina.

”Fac exact ce ne acuză pe noi că am face”, a spus Lavrov, care îi acuză pe „colegii din NATO” că „au întrecut deja limita” cu aerul lor de superioritate și pretențiile lor legate de manevrele militare ruse de la granița cu Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇