Bombardamente în Donbass. Separatiștii și Rusia acuză agresiunea Kievului. Armata ucraineană arată cum a fost distrusă o grădiniță în care erau copii (Video)

Bombardamente în Donbass. Separatiștii și Rusia acuză agresiunea Kievului. Armata ucraineană arată cum a fost distrusă o grădiniță în care erau copii (Video)

Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat joi că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev.

Rebelii pro-ruşi au adăugat că în prezent încearcă să stabilească dacă există eventuale victime, informează Reuters.

Acuzaţia a fost făcută într-o declaraţie emisă de reprezentanţi ai autoproclamatei Republici Populare Lugansk. Documentul menţionează că forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi o mitralieră în patru incidente separate înregistrate joi.

ADVERTISING

„În ultimele 24 de ore, situaţia de pe linia de contact s-a agravat semnificativ. Adversarul, pe baza ordinelor directe primite de la conducerea politico-militară de la Kiev, încearcă să agraveze conflictul. Le cerem observatorilor internaţionali să ia act de acţiunile agresive ale militanţilor susţinuţi de Kiev şi să adopte măsuri imediate pentru împiedicarea vărsării de sânge în Donbas", a declarat Ian Leşcenko, liderul grupului insurgent separatist din Lugansk, potrivit agenţiei Tass.

Armata ucraineană a respins acuzaţia rebelilor proruşi, susţinând că de fapt aceştia sunt cei care încalcă încetarea focului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene.

Forţele ucrainene au precizat că separatiştii proruşi au atacat cu artileria un sat din regiunea Lugansk, lovind o grădiniţă.

Cel puţin două persoane au fost rănite, iar altele sunt în stare de şoc, au mai precizat autorităţile de la Kiev.

"Joi dimineaţă, forţele de ocupaţie ruse au deschis focul asupra localităţii Staniţia Luganska, iar obuzele au lovit o grădiniţă în care erau copii. În urma atacului au fost rănite două educatoare", anunţă Comandamentul Forţelor Ucrainene, conform agenţiei Ukrinform.

Nota redacției: Chiar dacă pe materialul video e titrat că Rusia a atacat, la acest moment nu există informații despre cine a provocat bombardamentele din 17 februarie.

Kremlinul acuză Ucraina și NATO, că pun gaz pe foc

Observatori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat joi mai multe incidente cu proiectile de-a lungul liniei de contact dintre rebelii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

ADVERTISING

Aceeași sursă a confirmat că în zonă au fost mai multe bombardamente, dar nu este clar cine le-a provocat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a acuzat ”riscul uriaș ca forțele ucrainene să atace”. El a spus că situația în Donbass escaladează și că NATO nu face decât să pună gaz pe foc cu ”dezinformările agresive la adresa Rusiei”.

Asemenea incidente au fost numeroase în ultimii opt ani, dar cel mai recent dintre ele intervine după ce Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera ucraineană şi cere ca NATO să se angajeze că nu va accepta Ucraina ca stat membru.

Pe de altă parte, aproximativ 20 de nave militare ruse au început joi exerciţii în Marea Caspică, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. Aceste exerciţii fac parte din aplicaţiile mai ample în care sunt implicate în această perioadă o mare parte a forţelor terestre şi navale ruse.

Atacurile de azi din estul Ucrainei alimentează teroriile potrivit cărora rușii caută un pretext pentru a declanșa intervenția militară. Așa cum s-a întâmplat și înainte de invadarea Peninsulei Crimeea, președintele Rusiei Vladimir Putin a vorbit despre un „genocid” în estul separatist prorus al Ucrainei.

Occidentul a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni dacă aceasta atacă Ucraina, dar Moscova neagă că are vreo intenţie de acest fel.

Anterior în această lună, serviciile de informaţii ale SUA au afirmat că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina, de exemplu prin producerea unor înregistrări video propagandistice care ar arăta un atac înscenat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇