După ce a acuzat că în Donbass are loc un genocid, Putin spune că nu va recunoaște republicile separatiste

După ce a acuzat că în Donbass are loc un genocid, Putin spune că nu va recunoaște republicile separatiste

Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a luat act de cererea Dumei de Stat de a recunoaște republicile separatiste Donețk și Lugansk, dar că o astfel de măsură ar încălca Acordul de la Minsk, semnat după anexarea Crimeii.

”Nu sunt reguli clare în această chestiune. Președintele a primit cererea, a luat-o în considerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un răspuns la solicitarea agenției de presă rusești TASS.

Publicația menționează că Peskov a adăugat că, ”într-adevăr, recunoașterea republicilor separatiste nu este în linia Acordului de la Minsk”.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al lui Putin susține că votul din Duma de Stat indică ”în mod foarte clar care e starea de spirit a legiuitorilor și majorității populației”.

”Totuși, președintele a subliniat că acum crucial e să ne concentrăm eforturile pe rezolvarea situației din sud-estul Ucrainei, ceea ce poate fi realizat doar prin implementarea măsurior Acordului de la Minsk”, a adăugat Peskov.

Duma de Stat, controlată de partidul lui Putin, Rusia Unită, a votat, marți, două rezoluții privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Doneţk și Lugansk, din estul Ucrainei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De la anexarea Crimeii din 2014, regiunile au rămas scena unui conflict sângeros între ucraineni si separatișii proruși, soldat până acum cu peste 10.000 de morți.

Putin a vorbit pe acest subiect și marți, în conferința comună cu cancelarul german Olaf Scholz. Liderul de la Kremlin a acuzat că ce se întâmplă în Donbass este un ”genocid” și că Ucraina e vinovată, pentru că nu respectă Acordul de la Minsk.

”Conducerea Ucrainei refuză să respecte Acordurile de la Minsk și acțiunile convenite în formatul de discuții Normandia (…) În Donbass are loc un genocid. Votul (Dumei de Stat - n.red.) reflectă opinia publică. Cei mai mulți cetățeni din Federația Rusă susțin cetățenii din Donețk și Lugansk.

ADVERTISING

Cei mai mulți parlamentari au votat rezoluția. Noi trebuie să facem tot ce putem pentru a rezolva problemele din Donbass. Contez pe partenerii noștri din UE și NATO să ia deciziile corecte”, a spus Putin.

O eventuală recunoaștere a acestor două republici ar face ca, tehnic, ele să nu mai fie considerate teritoriu ucrainean de partea rusă, care ar putea, astfel, să avanseze cu trupele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇