Discuții despre sancțiuni severe și rapide pentru Rusia, la Munchen: UE poate trăi și fără gazul rusesc (Video)

Discuții despre sancțiuni severe și rapide pentru Rusia, la Munchen: UE poate trăi și fără gazul rusesc (Video)

Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a afirmat că forţele NATO din Europa de Est vor fi întărite în cazul unui atac al Rusiei contra Ucrainei, ameninţând şi cu sancţiuni economice „severe şi rapide” contra Moscovei.

citizen

Vorbind la Conferinţa de Securitate de la München sâmbătă dimineaţa, Harris a spus că SUA şi aliaţii săi vor impune sancţiuni economice şi financiare uriaşe Rusiei, şi celor care ajută la o invazie ucraineană, dacă se ajunge la măsuri militare, informează The Guardian.

„Să nu greşiti şi să vă închipuiţi altceva: impunerea acestor măsuri extinse şi coordonate va provoca pagube mari celor care trebuie traşi la răspundere”, a spus ea: „Şi nu ne vom opri cu măsuri economice. Ne vom întări în continuare aliaţii NATO de pe flancul estic”.

Harris a avertizat că viitorul securităţii europene este sub ameninţare directă, spunând: "De la sfârşitul Războiului Rece, conferinţa nu a mai avut loc în împrejurări atât de îngrozitoare”.

Forţele americane nu vor lupta în interiorul Ucrainei, a reafirmat ea, dar "vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO".

citizen

Pe de altă parte, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană şi-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia, transmite dpa.

„Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta”, a declarat şefa executivului european.

Ea a lansat acuzaţii grave la adresa companiei ruse Gazprom, susţinând că aceasta "încearcă în mod intenţionat să stocheze şi să livreze cât mai puţin, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos".

citizen

În UE au existat timp ce câteva săptămâni temeri că actualul conflict între Rusia şi Occident legat de pericolul unei invazii ruse în Ucraina ar putea perturba alimentarea cu gaze, reaminteşte dpa. Până recent, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

La Munchen, von der Leyen a mai apreciat că ameninţările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internaţional. Ea a avertizat că gândirea Moscovei, care ţine de „un trecut întunecat”, i-ar putea costa pe ruşi prosperitatea viitoarea. „Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece”, a declarat preşedinta CE, citată de Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇