Separatiștii ordonă mobilizarea generală la arme: Un soldat ucrainean a fost ucis. Pentagonul avertizează că peste 40% din forţele ruse sunt în poziţie de atac

Separatiștii ordonă mobilizarea generală la arme: Un soldat ucrainean a fost ucis. Pentagonul avertizează că peste 40% din forţele ruse sunt în poziţie de atac

Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia „a început”.

Statele Unite, care estimează la peste 150.000 numărul soldaţilor ruşi desfăşuraţi la nord, la est şi la sud de Ucraina, au observat cu începere de miercuri mişcări de trupe ruse către frontieră, a declarat sub protecţia anonimatului acest responsabil din cadrul Departamentului american al Apărării.

„Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore”, le-a spus el unor jurnalişti.

Punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului unde o unitate militară se poziţionează înainte de a lansa o ofensivă.

Responsabilul a precizat că Moscova dispunea vineri de 125 de batalioane de infanterie în apropierea frontierelor cu Ucraina, faţă de 60 în timp normal şi 80 la începutul lunii februarie.

ADVERTISING

Confruntări tot mai multe, un soldat ucrainean a fost ucis

Confruntările tot mai numeroase dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene, declaraţiile incendiare ale liderilor pro-ruşi şi Kremlinului cu privire la situaţia din regiunile rusofone Donbas şi Lugansk corespund "campaniei de destabilizare a Ucrainei (care) este în desfăşurare", potrivit acestui responsabil.

Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citată de Reuters, separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

ADVERTISING

Asta în timp ce liderul republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei a anunţat sâmbătă mobilizarea generală.

"Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală", a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

La scurt timp, armata ucraineană a anunţat că un soldat a fost ucis în bombardamentele lansate sâmbătă dimineaţa de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei.

Nu mai e cacealma

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a afirmat la postul ABC că preşedintele Putin a adunat elementele "necesare pentru o invazie de succes".

"Nu cred că este o cacealma", a spus el potrivit unui fragment difuzat vineri dintr-un interviu care va fi difuzat duminică.

"Are la dispoziţie o serie de opţiuni şi ar putea ataca în cel mai scurt timp", a spus el din Polonia, unde s-a întâlnit cu militari americani şi polonezi.

Washingtonul avertizează de mai multe săptămâni că Rusia va provoca un incident la frontiera ucraineană pentru a justifica o invazie a Ucrainei.

Rusia neagă orice plan de invazie, dar cere garanţii pentru securitatea sa precum retragerea NATO din Europa de Est, tot atâtea cereri respinse de Occident.

Moscova, pe lângă sprijinul acordat separatiştilor înarmaţi, a anexat deja un teritoriu ucrainean, Peninsula Crimeea, în 2014.

ADVERTISING

OSCE: "Creştere spectaculoasă" a încălcării armistiţiului pe linia de front

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au afirmat sâmbătă ca au observat o "creştere spectaculoasă" a încălcărilor armistiţiului în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se înfruntă din 2014.

Ei "au observat o creştere spectaculoasă" a acţiunilor armate de-a lungul liniei de front, a indicat OSCE într-un comunicat, adăugând că în prezent există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.

OSCE a raportat 222 de încălcări ale încetării focului, joi, pe linia de front din regiunea Doneţk, sub controlul separatiştilor pro-ruşi, printre care 135 de "explozii", faţă de 189 miercuri şi 24 marţi.

În regiunea Lugansk, un alt oraş din estul Ucrainei controlat de separatiştii pro-ruşi, organizaţia a constatat 648 de încălcări, printre care 519 "explozii", faţă de 402 miercuri şi 129 marţi.

OSCE "face apel la părţi să respecte cu stricteţe toate angajamentele pe care şi le-au asumat, să ia toate măsurile necesare pentru a reduce tensiunile şi să lucreze pentru o detensionare imediată pentru binele civililor nevinovaţi de ambele părţi ale liniei frontului, care continuă să suferă ca urmare a acestui conflict", a adăugat OSCE în comunicatul său.

OSCE, organizaţie din care fac parte Rusia şi Statele Unite, a desfăşurat o misiune de observare în Ucraina în 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova şi declanşarea conflictului dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Acest conflict a făcut peste 14.000 de morţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇