Biden: Sunt convins că Putin a decis să invadeze Ucraina. Iohannis spune că situația e critică (Video)

Biden: Sunt convins că Putin a decis să invadeze Ucraina. Iohannis spune că situația e critică (Video)

Sunt convins că Putin a luat decizia de a invada Ucraina și că forțele ruse vor ataca în următoarele zile sau cel mult o săptămână, a spus, vineri seara, președintele SUA, Joe Biden, după întâlnirea cu liderii NATO. Și președintele Iohannis a transmis un mesaj, spunând, pe Twitter, că situația rămâne una critică.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a organizat o videoconferinţă cu liderii României, Canadei, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, Uniunii Europene şi NATO, unde s-au discutat ultimele evoluții din conflictul de la granițele Ucrainei.

ADVERTISING

La finalul discuției, Joe Biden a susținut o conferință de presă în care a spus: ”În acest moment, sunt convins că Putin a luat decizia de a invada Ucraina. Există date tot mai concrete că Rusia va ataca Ucraina în următoarele zile sau în săptămâna următoare. Vor ținti inclusiv Kievul”. El a adăugat că nu este niciodată prea târziu pentru ca Putin să aleagă calea diplomației. Când a fost întrebat de jurnaliști dacă asta înseamnă că, totuși, Putin ar putea să aleagă să nu invadeze Ucraina, Joe Biden a nuanțat declarația inițială: „Sunt convins că Putin va invada Ucraina, avem suficiente informații. Nu știu, vom vedea, dacă ia în calcul diplomația”.

President Biden Gives an Update on our Continued Efforts in Ukraine

Happening Now: President Biden gives an update on our continued efforts to pursue deterrence and diplomacy – and an update on Russia’s buildup of military troops on the border of Ukraine.

Publicată de The White House pe Vineri, 18 februarie 2022

Joe Biden a mai spus că în ultimele zile au fost tentative de provocare a Ucrainei, pentru ca mai apoi Rusia să poată pretexta că Ucraina pregătește o ofensivă în Donbas. Când, de fapt, Rusia a înconjurat Ucraina cu trupe, inclusiv prin Belarus și am dezvăluit planurile Rusiei tocmai pentru a evita un război.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Joe Biden a dat asigurări și că ”Vestul este unit, suntem pregătiți să aplicăm sancțiuni dure Rusiei, dacă va ataca Ucraina. (...) Întreaga lume este unită, Rusia are de ales între război și diplomație”.

Întrebat ce părere are de faptul că Putin va supraveghea operațiuni nucleare duminică, președintele SUA a spus: „nu cred că vrea să folosească arme nucleare, dar cred că este focusat să convingă lumea că are puterea să schimbe dinamica în Europa într-un fel în care, de fapt, nu poate”.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat după videoconferința cu Joe Biden că situaţia rămâne "critică" și este necesar să fie consolidată apărarea pe flancul estic.

ADVERTISING

"Importantă conferinţă de coordonare găzduită de preşedintele Biden, în contextul în care situaţia în materie de securitate continuă să fie critică", a transmis Klaus Iohannis pe Twitter.

"Trebuie să demonstrăm unitatea noastră şi să continuăm consolidarea modalităţilor NATO în sensul descurajării şi apărării Flancului de Est", a mai spus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇