Liderii separatiștilor anunță ”evacuarea în masă” a civililor. O mașină a explodat în Donețk, SUA și Ucraina spun că e un gest regizat (Video)

Liderii separatiștilor anunță ”evacuarea în masă” a civililor. O mașină a explodat în Donețk, SUA și Ucraina spun că e un gest regizat (Video)

Denis Pushilin, liderul autoproclamatei Republici a Poporului din Donețk, a anunțat că a început evacuarea civililor în sud-estul Rusiei, pentru a-i proteja de bombardamente.

Într-un mesaj postat pe o rețea socială, Pushilin a spus că femeile, copiii și bătrânii au întâietate și că refugiaților li se vor oferi cazare și mâncare, potrivit The Guardian.

”Începând de azi, 18 februarie, am organizat o evacuare în masă a populației în Federația Rusă. Primii evacuați vor fi femeile, copiii și bătrânii”, a anunțat Pushilin.

ADVERTISING

UPDATE Un puternic sunet de sirene a fost auzit vineri după-amiază în centrul oraşului Doneţk, transmite Reuters.
Conform unei surse a agenţiei ruse Interfax, vineri seară la ora locală 20:00 va începe transportarea civililor către Rusia cu autobuzele.

De asemenea, surse citate de agenția RIA Novosti anunță că o explozie puternică s-a produs, vineri seară, în centrul oraşului Doneţk, în apropierea sediului guvernului separatist. Conform martorilor, un vehicul a explodat într-o parcare.

Ulterior au apărut informații că mașina care a explodat era a șefului miliției populare din Donețk, Denis Sinenkov. "Da, aceasta este mașina mea. Nimeni nu a fost rănit, era în parcare", a declarat Sinenkov pentru Interfax.

ADVERTISING

Oficiali din SUA și Ucraina au declarat, pentru CNN, că explozia mașinii ar fi fost un gest regizat, menit să crească tensiunile din estul Ucrainei.

Кадры взорванного автомобиля у правительства ДНР

Până acum nici oficialii de la Kiev, nici cei de la Moscova nu au transmis o poziție oficială cu referire la anunțul liderului separatist.

Informația este însă transmisă și de agenția rusă de presă Interfax, care vorbește de ”sute de mii de oameni care vor veni din Donețk în regiunea Rostov”.

Și liderul din Lugansk, Leonid Pasechnik, a făcut un anunț similar, la scurt timp.

ADVERTISING

”Având în vedere escaladarea tensiunilor, i-am instruit pe liderii teritoriilor Republicii să asigure evacuarea populației și să ajute oamenii să ajungă la punctele de control de la frontieră. Federația Rusă este gata să acorde primirea organizată a cetățenilor din Lugansk și să le ofere adăpost. Fac apel la toți bărbații care pot ține o armă în mână să rămână să își apere pâmântul”, a spus Pasechnik.

El a acuzat din nou armata ucraineană că a atacat neprovocat teritoriile separatiste de 29 de ori în ultimele 24 de ore, bâmbardând 13 orașe.

De cealaltă parte, forțele de la Kiev au spus că separatiștii au încălcat armistițiul de 60 de ori în ultimele 24 de ore și că armata ucraineană nu va acționa decât ca să se apere, doar după ce toate opțiunile pașnice au fost epuizate și doar dacă viețile soldaților sunt în pericol.

După ce a fost anunțată evacuarea, au început să sune alarmele.

Pe rețelele de socializare au apărut și imagini care ar sugera că oamenii deja s-au aliniat la cozi. Precizăm că veridicitatea imaginilor nu a fost confirmată.

Anunțurile celor doi vin în contextul în care joi a fost dezvăluită informația că în ultima perioadă Rusia a eliberat în procedură rapidă 720.000 de pașapoarte separatiștilor din estul Ucrainei, în încercarea de a-și extinde controlul asupra autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk.

În afara cetățeniei, Rusia le-a oferit separatiștilor locuri în partidul guvernamental rus, vaccinuri anti-COVID și facilități comerciale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇