Rusia a eliberat în procedură rapidă sute de mii de pașapoarte separatiștilor din estul Ucrainei

Rusia a eliberat în procedură rapidă sute de mii de pașapoarte separatiștilor din estul Ucrainei

Rusia a eliberat în procedură rapidă 720.000 de pașapoarte separatiștilor din estul Ucrainei. Rușii încearcă astfel să-și extindă controlul asupra autoproclamatelor republici Donetsk și Luhansk.

Ivan Malyuta, un rezident din Donetsk, un oraș din estul Ucrainei controlat de separatiști, a aplicat luna trecută pentru cetățenia rusă și spune că el, soția și trei copii vor primi în curând pașapoartele ruse, anunță Euronews.

„Vreau să fiu cetățean al Federației Ruse”, a spus Malyuta la biroul pentru migrație din Donetsk.

ADVERTISING

Malyuta și familia lui se vor alătura celor peste 720.000 de rezidenți din regiunile separatiste care au primit cetățenie rusă într-o procedură rapidă vazută de mulți drept o încercare a Rusiei de a-și consolida influența în regiune.

În afara cetățeniei, Rusia le-a oferit separatiștilor din Donetsk și Luhansk locuri în partidul guvernamental rus, vaccinuri anti-COVID și facilități comerciale.

Situația din Ucraina rămâne în continuare incertă. Separatiştii din estul țării, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat joi că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rebelii pro-ruşi au adăugat că în prezent încearcă să stabilească dacă există eventuale victime

Armata ucraineană a respins acuzaţia rebelilor proruşi, susţinând că de fapt aceştia sunt cei care încalcă încetarea focului.

„În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene.

Forţele ucrainene au precizat că separatiştii proruşi au atacat cu artileria un sat din regiunea Lugansk, lovind o grădiniţă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇