Noi bombardamnte au avut loc, vineri dimineață, în estul Ucrainei, rebelii pro-ruși și armata ucraineană acuzându-se din nou reciproc.
Agenția rusă de presă Interfax scrie că rebelii au fost atacați de forțele de la Kiev, în timp ce armata ucraineană acuză că separatiștii au inițiat patru atacuri cu mortiere și au deschis focul, informează The Guardian.
Armata ucraineană a transmis joi noapte o declarație în care preciza clar că nu are de gând să lanseze niciun fel de ofensivă împotriva separatiștilor și că ”respectă cu strictețe Acordul de la Minsk și legile umanitare internaționale”.
”Acțiunile noastre sunt pur defensive”, a subliniat locotenent-generalul Valeri Zaluzhni, comandantul forțelor armate ucrainene.
Și comandantul Statului Major General al Ucrainei, locotenent-generalul Alexander Pavlyuk, a transmis de asemenea, în miez de noapte, o declarație în care a acuzat separatiștii susținuți de Rusia că au intensificat atacurile și provocările înainte de Conferința de Securitate de la Munchen.
”Federația Rusă încearcă să ascundă încă o crimă împotriva soldaților și poporului ucrainean, lansând o campanie de dezinformare cu privire la atacul de joi asupra unei grădinițe.
Toate aceste incidente au avut ca scop provocarea armatei ucrainene să răspundă atacului, ca apoi să fim iar acuzați de genocid. Forțele noastre, însă, respectă Acordul de la Minsk. Răspundem cu foc de armă doar după ce toate opțiunile pașnice au fost eliminate și doar dacă viața soldaților noștri e pusă în pericol”, a spus el.
Forţele ucrainene au anunțat joi că separatiştii proruşi au atacat cu artileria un sat din regiunea Lugansk, lovind o grădiniţă în care erau copii. Două educatoare au fost rănite.
Ministerul Apărării din Ucraina a acuzat că în ultimele 24 de ore separatiștii din Donbass au încălcat de 60 de ori armistițiul. În 43 dintre acestea rebelii pro-ruși au folosit arme interzise în Acordul de la Minsk. Un soldat ucrainean a fost rănit.
Vineri începe, în Germania, Conferinţa de securitate de la Munchen, unde se va discuta despre contextul creat prin dislocarea masivă de trupe ale Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei. Vor ajunge în Germania și vicepreședintele SUA Kamala Harris și secretarul american de Stat, Antony Blinken.