Rostov declară stare de urgență după ce au trecut granița 1.600 de refugiați din Donbass. Liderii separatiști vorbeau de peste 700.000 (Video)

Rostov declară stare de urgență după ce au trecut granița 1.600 de refugiați din Donbass. Liderii separatiști vorbeau de peste 700.000 (Video)

Liderii republicilor separatiste Lugansk şi Doneţk, Leonid Pasechnik şi Denis Puşilin, au anunţat evacuarea în masă a rezidenţilor către Rusia. S-au format cozi la punctele de trecere a frontierei spre Rostov, iar prim-viceguvernatorul regiunii a declarat stare de urgență.

Primarul oraşului Doneţk susţine că există „un număr imens, uriaş” de oameni care doresc să părăsească oraşul. Potrivit acestuia, toate resursele, inclusiv vehiculele, sunt acolo, evacuarea se desfăşoară conform planului, în ciuda bombardamentelor tot mai mari.

ADVERTISING

În Doneţk au fost organizate 48 de puncte de evacuare, mai multe vor fi deschise în timpul zilei, evacuarea se desfăşoară într-o manieră organizată şi fără panică, a declarat şeful administraţiei oraşului, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, inevitabil s-au format cozi mari.

Autoritățile ruse au anunțat că până acum în Rostov au venit 1.600 de refugiați. Un deputat rus declara vineri că Rusia așteaptă până la 25.000 de oameni din Donbass până sâmbătă la prânz, în timp ce liderii separatiști au spus că vor să evacueze peste 700.000 de persoane, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Președintele Vladimir Putin a anunțat că fieare refugiat va primi 10.000 de ruble (în jur de 560 de lei, n.red.)

„Vom solicita asistenţă Căilor Ferate Ruse pentru evacuarea locuitorilor din Donbas dacă situaţia din zona de conflict se va agrava”, a declarat Igor Guskov, prim-viceguvernatorul Regiunii Rostov.

Ministrul rus pentru situații de urgență s-a deplasat la Rostov pentru a gestiona situația.

Peste 2 milioane de teste rapide Covid au fost pregătite în întâmpinarea refugiaţilor din Donbas de către autorităţile ruse.

ADVERTISING

„Testarea pentru Covid a refugiţilor care vor sosi în regiunea Rostov este necesară”, a declarat ministrul sănătăţii din regiune, Yuri Kobzev.

Ministerul Situaţiilor de Urgenţă al Federaţiei Ruse a solicitat începerea în termen de 24 de ore a efectuării plăţilor către refugiaţii proveniţi din Donbas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇