Ministerul ucrainean al Apărării spune că a înregistrat, sâmbătă, 122 de încălcări ale armistiţiului de către forțele ruse, inclusiv 108 care implică arme interzise de acordurile de la Minsk.
În plus, Kievul a transmis că doi soldați ucraineni au fost uciși.
Potrivit unei declarații emise sâmbătă seara şi citate de The Guardian, s-a tras în apropierea clădirilor rezidențiale.
„Procedând astfel, inamicul încearcă să forțeze unitățile forțelor armate ale Ucrainei să deschidă focul ca răspuns, pentru a acuza și mai mult apărătorii ucraineni că bombardează civili”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.
Ministerul ucrainean a adăugat că nu va deschide focul asupra infrastructurii civile și că va continua să adere la normele dreptului internațional umanitar.
Doi militari ucraineni au murit din cauza rănilor suferite în bombardamente, în timp ce alți patru militari au fost răniți și primesc în prezent tratament.
Presa rusă a confirmat moartea celor doi soldați ucraineni în zona Donețk, susținând însă că militarii fac parte dintr-un „grup de sabotaj” care planifică „atacuri teroriste” împotriva conductelor de gaz și a substațiilor electrice din regiune.
Oficialii separatiști au acuzat Ucraina pe site-ul de socializare Telegram că bombardează zonele controlate de separatiști și au spus că trebuie să răspundă în consecință.
Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a citat o declarație a Ministerului Securității de Stat al autoproclamatei Republici Populare Donețk.
„La 19 februarie 2022, în timpul implementării informațiilor operaționale, forțele speciale ale Ministerului Securității de Stat al Republicii Populare Donețk din orașul Donețk au blocat un grup de sabotaj și terorism inamic care plănuia să arunce în aer substații electrice, conducte de gaz și stații de filtrare de pe teritoriul republicii”, se arată în comunicat.
În timpul unei încercări de reținere a militarilor, doi soldaţi din forțele speciale au fost împuşcaţi, a adăugat ministerul. Noile informaţii vin în contextul în care liderii occidentali continuă să acuze Moscova și rebelii susținuți de ruși că răspândesc dezinformări despre conflictul din regiunea Donbas.
Chiar azi Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la intensificarea eforturilor de manipulare a informaţiilor menite să servească drept pretexte pentru a justifica o escaladare militară în Ucraina.
Regiunile Donețk și Lugansk s-au aflat în centrul ostilităților din ultimele zile, deși zona a fost plină de conflicte încă din 2014. Cele două teritorii sunt conduse de guverne separatiste, considerate pe scară largă drept state proxy ale Rusiei în interiorul Ucrainei.
UE şi Statele Unite sunt convinse că Moscova caută un pretext pentru a ataca Ucraina prin utilizarea incidentelor violente de pe teren şi diseminarea de informaţii false.
În opinia preşedintelui american Joe Biden, o invazie a Ucrainei de către Rusiei ar fi doar o chestiune de câteva zile.